Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruţa Kovesi trage un SEMNAL DE ALARMĂ: 'Asta e problemă de SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ'

kovesi

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut, marţi, că este o problemă de siguranţă naţională transferul unor sume considerabile din România într-o altă ţară.

Întrebată cum îşi explică faptul că SIE nu furnizează informaţii DNA, Kovesi a precizat că este o obligaţie pe care ofiţerii din servicii trebuie să le respecte. "Nu pot să-mi explic. Este o obligaţie legală pe care fiecare angajat al unui servici de informaţii şi conducător al unui serviciu de informaţii trebuie să o respecte. Mi-e greu să cred că astfel de informaţii nu pot fi cunoscute de un ofiţer. (...) Cred că explicaţiile trebuie să le dea alţii".

Citește și: Laura Chiriac, candidata ALDE la Sectorul 1, își înșală soțul, producător la Antena 3, cu Sergiu Diacomatu / VIDEO

Ea a subliniat că a răspuns statistic la această problemă, care a fost ridicată atunci când s-a discutat indexul sustenabilităţii.

"Am văzut în tipologia faptelor investigate de DNA în ultimii că foarte mulţi din cei pe care îi cercetăm îşi mută averile, banii, conturi, în străinătate. Este imposibil ca ofiţerii de informaţii să nu intre în posesia unor astfel de informaţii. Cred că este de siguranţă naţională atunci când cineva transferă milioane de euro din România într-o altă ţară. Cred că este de siguranţă naţională sau este extrem de important pentru ţară atunci când sume considerabile de bani sunt transferate prin off-shoruri, când sume considerabile sunt date ca mită pentru a câştiga anumite licitaţii", a explicat Kovesi.

Citește și: Ultimul mesaj al soțului Laurei Chiriac, angajat la Antena 3, înainte ca soția să îl înșele în văzul lumii / FOTO

Pe de altă parte, referitor la Consiliul Superior al Magistraturii, şefa DNA a arătat că şi-a exprimat opinia faţă de colaborarea cu Secţia pentru procurori şi cu Plenul CSM.

"În ceea ce priveşte Secţia de procurorii, eu am acordat o notă mai mare pentru că întotdeauna a susţinut DNA în toate proiectele, începând de la avize pentru numiri în funcţii de conducere, avize date pentru procurorii care doreau să acceadă în cadrul DNA, avizele pentru percheziţionare, pentru reţinerea şi arestarea preventivă a celor care erau cercetaţi de DNA şi se impunea obţinerea unui aviz. Deci, pot considera că relaţia cu secţia de procurori a fost foarte bună. Când vorbim de plenul CSM, cred că aşteptările, nu numai ale procurorilor din DNA, dar în general ale celor care lucrează în sistemul de justiţie, se referă la modul în care CSM intervine şi ia poziţie atunci când sunt atacuri asupra independenţei magistraţilor, asupra activităţii acestora sau asupra persoanelor care investighează anumite dosare. În unele situaţii CSM a dat dovadă de pasivitate, a trebuit să fim noi cei care am sesizat CSM. Ceea ce este important este că, de fiecare dată când am făcut acest lucru, CSM a dat comunicat de presă şi a apărat reputaţia profesională şi independenţa sistemului judiciar", a precizat Kovesi.

Citește și: Cea mai SCUMPĂ armă creată vreodată are PROBLEME de funcționare / VIDEO

Ea a spus că poate ar fi nevoie şi o modificare legislativă care să acorde CSM o prerogativă în plus, întrucât este posibil ca un simplu comunicat de presă să nu fie suficient pentru a face ceva în a ajuta sistemul judiciar.

"Poate sunt necesare şi alte măsuri", a adăugat şefa DNA.

Laura Codruţa Kovesi a fost prezentă, marţi, la lansarea Raportului Freedom House România privind recuperarea produsului infracţiunii: de la prejudiciu până la confiscare şi a celei de-a doua ediţii a Indexului Sustenabilităţii DNA, realizat de Romanian Center for European Policies, scrie agerpres.ro.

Citește și: Semnificația fiecărei zi din Săptămâna Patimilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.