Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laureat al Premiului de stat austriac pentru literatură europeană 2020 este scriitorul sloven Drago Jancar,

www.sazu.pl
Drago Jancar

Scriitorul sloven Drago Jancar este câştigătorul Premiului de stat austriac pentru literatură europeană 2020 pentru ansamblul operei sale care face "inteligibile" schimbările istoriei asupra individului, a anunţat miercuri ministrul austriac al culturii, Ulrike Lunacek, citat de EFE, preluată de Agerpres.

Drago Jancar (1948) se alătură astfel unei liste de reputaţi scriitori recompensaţi cu acest premiu, înfiinţat în 1965 şi între care figurează, printre alţii, Javier Marías, Umberto Eco, Jorge Semprún, Simone de Beauvoir, Antonio Lobo Antunes sau Michel Houellebecq.

Drago Jancar este unul dintre scriitorii din Slovenia cei mai cunoscuţi, cărţile sale fiind traduse în 21 de limbi străine. În Slovenia, Drago Jancar este văzut ca o voce a raţiunii, care a militat dintotdeauna pentru libertate, pentru democraţie, în vremurile tulburi şi de conflict din comunism, precum şi după desfiinţarea Iugoslaviei.

Romanul său tradus în limba română "Azi noapte am văzut-o" (To noč sem jo videl), apărut în 2010, s-a bucurat de un mare succes datorat interesului manifestat încă de la apariţie, atât de către criticii literari, cât şi de către cititori. Cartea a fost recompensată cu premiul Kresnik pentru proză în 2011, Jancar fiind singurul scriitor sloven recompensat de trei ori cu acest premiu.

Citeşte şi: VIDEO Percheziţii de amploare într-un dosar de înşelăciune cu pretinse teste COVID - Aproape 10.000 de teste nereale încerca firma să vândă pe internet

În comunicatul dat publicităţii, Ulrike Lunacek a subliniat importanţa cărţilor în această "epocă foarte dificilă pentru noi toţi", făcând aluzie la situaţia incertă creată de pandemia de COVID-19 şi de izolarea pentru o perioadă nedefinită de timp a populaţiei.

"A face inteligibile distorsiunile pe care istoria le provoacă asupra unei persoane: este unul din marile puncte forte", ale operei acestui mare romancier, dramaturg şi poet sloven premiat anul acesta, notează membrii juriului în comunicatul în care explică decizia lor. Se evidenţiază totodată "activitatea polifaţetică" a lui Jancar care este angajat într-o deschidere plină de îndoieli şi care îl ajută pe autor în "identificarea simplificărilor care în ultimă instanţă echivalează cu o anihilare a umanităţii".

Decernarea premiului, dotat cu 25.000 de euro, se desfăşoară de obicei în fiecare an vara, însă de data aceasta nu a fost stabilită o dată precisă ca urmare a situaţiei incerte care există în Europa din cauza pandemiei de COVID-19. "Imediat ce va fi posibilă realizarea acestui eveniment, vom stabili ceremonia de premiere", a promis Lunacek.

Premiul de stat austriac pentru literatură europeană este un premiu internaţional, care a fost acordat prima oară în 1965, şi care de atunci recompensează anual un scriitor european. Scriitorul de origine română Eugene Ionesco a fost distins cu acest premiu în 1971, în timp ce Mircea Cărtărescu a fost recompensat cu acelaşi premiu în 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.