Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laurențiu Rebega (Pro România): Românii consumă pâine congelată!

arhiva personala
Laurentiu Rebega

Europarlamentarul Pro România Laurențiu Rebega atrage atenția că suntem al doilea mare producător de grâu din UE, dar că acest lucru nu ne ajută prea mult. ”De ce? Oare pentru că, în timp ce străinii „se bat” pe grâul românesc, în țară și la țară (!) oamenii consumă pâine congelată sau la pungă, în timp ce brutăriile dispar una câte una?”, ar fi un posibil răspuns.

Rebega amintește în acest context declarația președintelui ROMPAN: „Industria de morărit și panificație merge spre pieire, iar deficitul de forță de muncă este de 8.000 de oameni”. Mai mult, spune europarlamentarul, ”importurile de produse de panificație și patiserie s-au dublat în ultimii cinci ani (date Eurostat). Importăm aluat congelat și îl transformăm în pâine „proaspătă“, iar pâinea românească nu mai are căutare pentru că marile lanțuri de magazine preferă pâinea ieftină de import”.

Rebega dă exemple și din afara țării: ”Belgienii cumpără pâine de la brutăriile tradiționale. Pâine din supermarketuri cumpără străinii care muncesc la ei. Belgianul cumpără pâine de la brutărie, pește de la pescărie, carne de la măcelărie. El plătește mai mult decât la supermarket, dar pentru un produs sigur și de calitate și mai susține și economia națională”.

Dar, mai spune europarlamentarul ”e nerealist să crezi că un program de genul „susțin produsul românesc” se poate baza doar pe conștiința cumpărătorului. De aceea, politicile guvernamentale trebuie să sprijine micul întreprinzător, să înlesnească înființarea magazinelor și piețelor de desfacere a produselor românești pentru ca producătorul să ajungă mai lesne la cumpărător. O economie nu poate supraviețui atunci când materia primă și resursele sale brute sunt exportate, iar consumul de import e singura opțiune!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.