Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laurent Binet recompensat cu Marele Premiu pentru Roman

Academia Franceză a inaugurat joi după-amiază sezonul marilor premii literare din Franţa pe anul 2019, atribuind Marele Premiu pentru Roman scriitorului Laurent Binet, autorul volumului "Civilizations", o ucronie multiculturală publicată de editura Grasset, informează site-ul publicaţiei Le Nouvel Observateur, potrivit Agerpres.

În "Civilizations", scriitorul francez urcă pe firul istoriei până în secolul al XVI-lea şi, în anumite fragmente, chiar până în jurul anului 1000 e.n. Cu un stil inteligent şi foarte bine documentat, Laurent Binet îşi imaginează o istorie alternativă, în care Cristofor Columb nu a cucerit America, iar incaşii, conduşi de Atahualpa, debarchează în Europa sângeroasă din epoca împăratului Carol Quintul, subminată de războaie religioase, Inchiziţie şi lupte pentru putere.

Pentru a elabora această istorie paralelă, Laurent Binet, care şi-a imaginat în cartea "La Septieme fonction du langage" (2015) că Roland Barthes nu a murit într-un accident de automobil ci a fost asasinat, a abordat toate genurile literare, pastişând cu virtuozitate şi erudiţie jurnale de călătorie, poveşti picareşti şi chiar câteva saga irlandeze. În această carte voluminoasă pot fi întâlniţi şi câţiva "figuranţi" de lux: Erasmus, Lorenzo de Medicis, Michelangelo şi Montezuma.

Citește și: Veste bună pentru Liviu Dragnea- Poate ieși din închisoare

Inversând evoluţia faptelor din perioada descoperirilor medievale, Laurent Binet oferă în acest volum o revanşă binemeritată învinşilor istoriei, într-o carte cu o profundă dimensiune politică şi cu accente revoluţionare.

Cei trei finalişti din acest an care au fost nominalizaţi la Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze au fost: Laurent Binet - cu ucronia sa "Civilizations" (editura Grasset) -, Bruno Cessole - cu romanul de spionaj "L'Ile du dernier homme" (editura Albin Michel) - şi Brigitte Giraud - cu "Jour de courage", un roman ce prezintă două "coming-out"-uri făcute la distanţă de un secol unul faţă de celălalt.

Laurent Binet, născut pe 19 iulie 1972 la Paris, este un scriitor şi muzician francez. Fiu al unui profesor comunist, Laurent Binet şi-a făcut studiile în capitala Franţei şi a obţinut o diplomă în literatură modernă. A predat timp de 10 ani într-un liceu din Seine-Saint-Denis, în mai multe universităţi din Paris şi la o academie militară din Slovacia.

Pasionat şi de muzică, a fost solistul şi compozitorul grupului Stalingrad.

Citește și:  Renate Weber iese la rampă! ‘Este pompoasă şi nefericită’

A publicat în anul 2000 un volum de inspiraţie suprarealistă, "Forces et Faiblesses de nos muqueuses". În anul 2004, al doilea volum al său, "La Vie professionnelle de Laurent B.1", a reliefat experienţa lui de profesor la Paris.

În 2010, Laurent Binet a publicat romanul istoric "HHhH" (acronim pentru "Himmlers Hirn heißt Heydrich" / "Creierul lui Himmler se numeşte Heydrich"), care spune povestea Operaţiunii Anthropoid, în timpul căreia doi membri ai Rezistenţei cehoslovace au fost trimişi la Londra pentru a-l asasina pe Reinhard Heydrich, şeful Gestapo-ului şi al serviciilor secrete naziste. Acest volum, o reflecţie despre ficţiunea literară şi asocierea sa problematică cu adevărul istoric, a fost remarcat de presa de specialitate încă de la lansarea sa în ianuarie 2010 şi a câştigat în acelaşi an premiul Goncourt pentru roman de debut.

Următorul său volum, "La Septieme Fonction du langage", un roman în care scriitorul francez şi-a imaginat un complot în jurul morţii lui Roland Barthes, a fost publicat în 2015 şi a câştigat premiul Interallie din acelaşi an.

În 2018, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost atribuit scriitorului Camille Pascal, autorul volumului "L'ete des quatre rois" (editura Plon).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.