Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lavrov a primit viză pentru SUA, după critici oficiale - Delegația rusă la ONU merge la New York

TASS
serghei lavrov

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și mai mulți membri ai delegației ruse la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU au primit vize americane pentru a călători la New York, unde se află sediul organismului mondial, la 13 septembrie, a transmis marți Ministerul rus de Externe potrivit agenției Tass.

„Lavrov și o serie de persoane care îl însoțesc au primit astăzi vize”, a precizat biroul diplomatic.

CONTEXT

Luni, Serghei Leonidchenko, șeful referatului juridic al post-secretariatului rus la organizația mondială, a declarat că SUA nu au eliberat încă vize pentru ministrul de externe Serghei Lavrov și pentru membrii delegației ruse care vor participa la sesiunea Adunării Generale a ONU de săptămâna viitoare.

Leonidchenko a calificat situația drept fără precedent, menționând că problemele legate de neîndeplinirea obligațiilor de către țara gazdă "nu numai că rămân nerezolvate an de an, dar cresc ca un bulgăre de zăpadă". Ne așteptăm ca statul gazdă să elibereze vizele pentru ministru, pentru delegația sa și pentru toate persoanele care îl însoțesc, cât mai curând posibil, așa cum este prevăzut în acord", a adăugat el.

Acesta a mai spus că 34 de angajați ai oficiului poștal rus și 43 de membri ai familiilor lor nu pot călători acasă din cauza politicii de vize a SUA, inclusiv din motive umanitare. Potrivit acestuia, practica de discriminare prin acordarea de vize împotriva cetățenilor ruși care au concurat pentru posturi vacante la Secretariatul ONU este în creștere.

"Nici rușii care lucrează deja acolo nu pot obține vize. Contăm pe o poziție mai activă a secretarului general pentru a proteja drepturile cel puțin ale propriilor angajați", a adăugat el.

Diplomatul și-a exprimat convingerea că SUA se folosesc de neacordarea de vize diplomaților străini ca pârghie pentru a exercita presiuni politice. "Acest lucru nu este deloc în concordanță cu obiectivele și principiile cartei organizației mondiale", a subliniat Leonidchenko.

Singura modalitate de a rezolva problema neemiterii vizelor americane pentru diplomații ruși este ca secretarul general al ONU, António Guterres, să lanseze o procedură de arbitraj, a declarat Leonidchenko. "Orice altceva ar fi doar o imitație de rezolvare a problemelor, în timp ce situația continuă să se degradeze rapid", a conchis el.

Marți se deschide cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU se desfășoară între 20 și 26 septembrie și la ea vor participa personal toate delegațiile. După cum a declarat anterior purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, António Guterres consideră că delegația rusă care intenționează să participe la săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU ar trebui să primească vize americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.