Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Leacul pentru cazurilor grave de COVID-19 stă în celulele stem din ţesutul ombilical

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pacient terapie intensiva spital medic

Injectarea de celule stem, derivate din ţesutul ombilical, reduce riscul de deces şi scurtează perioada de recuperare în cazurile grave de COVID-19, potrivit unui experiment prezentat într-un articol publicat marţi de revista STEM CELL Translational Medicine, relatează EFE.

Directorul Centrului de Transplant Celular de la Universitatea din Miami, Camillo Ricordi şi o echipă internaţională au realizat un test clinic care a fost autorizat în aprilie de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, scrie agerpres.ro.

Citește și: Lista rușinii: Cine sunt primarii marilor orașe din România care fug de vaccinul anti-COVID-19

Revista descrie concluziile testului la care au participat 24 de pacienţi internaţi pentru COVID-19 la Hospital Jackson Memorial cu sindromul respirator acut sever, o complicaţie periculoasă şi de multe ori fatală ca urmare a inflamării şi acumulării de fluide în plămâni.

Fiecare pacient a primit două doze de celule stem mezenchimale (MSC) sau de placebo, administrate la o diferenţă de câteva zile.

Citește și: Întorsătură de situație în cazul farmacistului care a distrus dozele de vaccin anti-COVID-19. Autoritățile au declarat că este un adept al teoriilor conspirației

Nici medicii şi nici pacienţii nu au ştiut cine a primit tratamentul şi cine a primit placebo.

O lună mai târziu, 100 % dintre pacienţii care primiseră doze de MSC au supravieţuit, comparativ cu 42 % din grupul de control, iar cercetătorii au determinat că terapia este sigură şi fără efecte secundare grave.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu rupe tăcerea: ‘Trebuie doar să avem o capacitate suficientă de a vaccina într-un timp scurt, pentru că doze avem’

Echipa lui Ricordi a determinat şi că recuperarea a fost mai rapidă la pacienţii care au primit tratamentul, mai mult de jumătate dintre ei fiind externaţi după două săptămâni. Peste 80 % din pacienţii din grupul care au primit tratamentul s-au recuperat, comparativ cu 37 % dintre cei din grupul de control.

Potrivit articolului, este suficient un cordon ombilical, prelevat după o operaţie de cezariană, pentru a obţine 10.000 de doze de tratament pentru COVID-19.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură pentru locuitorii Sectorului 1, începând cu anul 2021! Clotilde Armand a majorat taxele pe proprietate

După injectarea lor intravenoasă, celulele stem migrează natural în plămâni, exact în locul în care este nevoie pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

"Rezultatele noastre confirmă puternicul efect antiinflamator şi de modulator imunitar al MSC", a declarat Giacomo Lanzoni, autor principal al articolului.

Citește și: Alexandru Rafila: ‘Cu cât obținem o acoperire vaccinală mai rapidă, cu atât răspândirea variabilității genetice a virsului e mai mică’

"Aceste celule au inhibat clar furtuna de citokine (reacţia exagerată a sistemului imunitar) tipică cazurilor grave de COVID-19", a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.