Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Leagănul Brătienilor' trece în administrarea Ministerului Culturii: lovitură pentru Klaus Iohannis și PNL

Guvernul se pregătește să treacă Vila Florica din județul Argeș, supranumită „Mecca liberalilor”, din domeniul privat al statului în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii, prin hotărâre de guvern, potrivit documentului consultat de ȘTIRIPESURSE.RO.

PSD a dorit, printr-un proiect de lege, ca Vila Florica să fie cumpărată de Ministerul Culturii, dar CCR a spus în 2017 că demersul este neconstituțional, după ce Klaus Iohannis s-a împotrivit proiectului.

  • Pe domeniul de la Florica s-au născut şi au trăit primii doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu. Prin conac au trecut, de-a lungul anilor, personalităţi de marcă ale vieţii publice, printre care: regii Carol I şi Ferdinand I, reginele Elisabeta şi Maria, fraţii Golescu, C.A. Rosetti, mareşalul Averescu, prinţul Barbu Ştirbey, I. G. Duca.
  • Conacul de la Florica mai este supranumit şi „Mecca liberalilor”, având în vedere importanţa Brătienilor în istoria liberalilor

content-imageImobilul Vila Florica este un ansamblu atestat documentar încă din anul 1829, despre care se spune că ar fi aparținut lui Constantin Brâncoveanu și a fost reconstruit de familia Brătianu în anii 1859, parcul dendrologic și peisagistic, cu floră rară, atestat de la începutul secolului XX, având ca autor pe Andre Dupperreaux, astfel că întregul imobil a fost clasat ca monument istoric datorită semnificației sale pentru istorie, cultură și civilizație națională și universală.

content-image„Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a exercitat dreptul de preemţiune al statului asupra imobilului Ansamblul Conacului Brătianu – „Florica” situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, achiziționând imobilul de la proprietarii acestuia, conform contractului de vânzarecumpărare nr. 2233 din 13.11.2017. După ce a fost achiziţionat, imobilul a fost înregistrat în contabilitate şi înscris în inventarul centralizat al bunurilor imobile proprietate privată a statului şi a drepturilor reale supuse inventarierii”, spune Guvernul în motivarea hotărârii care urmează să ajungă pe masa Executivului.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.