Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lech Walesa îi acuză pe conservatorii polonezi că 'ruinează ţara'

walesa

Fostul preşedinte polonez Lech Walesa, liderul istoric al mişcării Solidaritatea, a acuzat vineri partidul conservator aflat la putere la Varşovia că 'ruinează ţara' prin măsurile controversate vizând Curtea Constituţională, posturile publice de radio şi televiziune şi alte instituţii democratice. 

'Noi am lucrat mult pentru a obţine libertatea. În acest moment suntem pe cale de a o pierde. Lumea observă ceea ce facem noi, cât de rău am gestionat democraţia', a declarat Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 1983, pentru postul polonez de televiziune TVN24, potrivit AFP. 

În opinia sa, conservatorii din partidul Lege şi Justiţie (PiS), formaţiune ce a preluat puterea în Polonia în octombrie 2015, 'ruinează ţara'. 

În aceeaşi declaraţie, Lech Walesa, opozant virulent al partidului condus de Jaroslaw Kaczynski, a reluat criticile sale lansate după adoptarea de către PiS a unei legi foarte controversate privind Curtea Constituţională. 'Toată lumea ştie că ei au încălcat Constituţia, dar ei spun cu neruşinare că nu', a insistat el. 

Opoziţia liberală poloneză, mai mulţi jurişti şi organizaţii neguvernamentale, între care Amnesty International şi Fundaţia Helsinki, au criticat măsurile conservatorilor din PiS, calificându-le ca 'antidemocratice'. 

Comisia Europeană a lansat la 13 ianuarie etapa preliminară a unei investigaţii privind respectarea statului de drept în Polonia, iar la 19 ianuarie Parlamentul European a consacrat o dezbatere la Strasbourg pe acest subiect. În cadrul acestei dezbateri, premierul conservator polonez, Beata Szydlo, a apărat măsurile guvernului său vizând Curtea Constituţională şi posturile publice de radio şi televiziune, cerând Uniunii Europene să 'respecte suveranitatea' Poloniei.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.