Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lech Walesa, liderul istoric al Solidarității dă VERDICTUL: 'Oamenii aleg astăzi populişti şi demagogi deoarece ei promit schimbarea'

reuters
Lech Walesa

Lech Walesa, simbol al luptei anticomuniste din Polonia, a atras atenţia luni asupra populismului, într-un moment în care ţara sa, profund divizată, marchează 40 de ani de la acordul istoric care a dat naştere mişcării sindicale independente Solidaritatea, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Îngrijorări privind starea democraţiei în Polonia au apărut din 2015, dată la care partidul populist naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a ajuns la putere şi a început să introducă reforme controversate, criticate în interiorul şi în afara ţării.

"Oamenii aleg astăzi populişti şi demagogi deoarece ei promit schimbarea. Ei (populiştii - n.r.) au diagnosticat corect (problemele de astăzi - n.r.), dar remediul lor este rău", a declarat Lech Walesa în faţa a sute de persoane reunite la şantierele navale istorice de la Gdansk, pe coasta baltică a Poloniei.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 107: Rareș, fratele lui Nicușor! Eu mă fac șefa de campanie pentru Gabi .

Exact în acest loc, la 31 august 1980, acordul semnat între regimul comunist şi muncitorii în grevă ai şantierelor, conduşi de Lech Walesa - electrician la acel moment -, a permis crearea Solidarităţii, primul sindicat liber din blocul sovietic.

"Trebuie să recâştigăm iniţiativa de la aceşti populişti şi demagogi şi să o înlocuim cu soluţii mai avizate şi cu structuri mai bune", a declarat Walesa, în vârstă de 76 de ani, înconjurat de foşti camarazi de drum. Apoi, a depus flori la poarta şantierelor navale, pe care a deschis-o simbolic, aşa cum a făcut şi în urmă cu patru decenii.

Regimul comunist a dat înapoi în privinţa acestui acord în 1981, când a impus Legea Marţială pentru a zdrobi Solidaritatea, care număra atunci 10 milioane de membri, adică mai mult de un sfert dintre polonezi.

Solidaritatea a supravieţuit în clandestinitate şi a revenit, chiar dacă mai slăbită, pentru a câştiga lejer primele alegeri semi-libere, la 4 iunie 1989, accelerând astfel căderea comunismului în întregul bloc sovietic.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983, Lech Walesa a devenit apoi primul preşedinte polonez ales în mod democratic, în 1990.

Citește și: Raluca Turcan îi răspunde prin ricoșeu lui Rareș Bogdan: 'Vedem demagogie și oportunism politic'

Pentru a marca această aniversare, cancelarul german Angela Merkel a declarat despre muncitorii de pe şantierele navale de la Gdansk care au creat Solidaritatea că sunt "eroi europeni ai libertăţii", subliniind că ei "au lansat o mişcare ce a condus în cele din urmă la căderea Zidului Berlinului şi la sfârşitul Cortinei de Fier".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.