Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lectură recomandată: 'Spionul care a schimbat istoria', de Svetlana Lokhova

Gaudeamus
carte librarie online

Povestea lui Stanislas Șumovski, un om care a schimbat istoria. Declarat în tinerețe inapt pentru lupta armată, a folosit știința, tehnologia pentru a transforma Uniunea Sovietică dintr-o țară cu doar câteva aeronave într-o superputere aviatică și un învingător neașteptat în Al Doilea Război Mondial

În 1931, Iosif Stalin declara: "Suntem cu cincizeci de ani sau o sută de ani în urma țărilor dezvoltate. Trebuie să le prindem din urmă în zece ani. Dacă nu vom reuși, ne vor nimici." Așa a început o cursă care nu s-a încheiat nici astăzi. Istoricul Svetlana Lokhova, absolventă a Universității Cambridge, a prezentat în 2018 această lucrare de dizertație despre fondatorul serviciilor secrete ale URSS, Felix Dzerjinski, lucrare considerată una dintre cele mai strălucite contribuții la documentarea începuturilor spionajului sovietic, potrivit Mediafax.ro.

Autoarea Svetlana Lokhova - scriu editorii - "îi poartă pe cititori pe urmele spionului sovietic Stanislav Șumovski (Agent Blériot), într-o aventură incitantă despre una dintre cele mai ambiţioase operaţiuni de informaţii ale lui Stalin. În anii ’30, dictatorul se plângea de faptul că URSS este în urmă cu 100 de ani faţă de Statele Unite ale Americii şi alte ţări dezvoltate la capitolul tehnologie. Statele Unite deţineau supremaţia mondială pentru că erau în top în domeniul ştiinţei şi al inovaţiei. Stalin a trimis atunci doi ofiţeri de informaţii într-o misiune la Institutul Tehnologic Massachusetts. Unul dintre ei a fost Stanislav Șumovski, cel mai de succes şi cel mai îndrăzneţ spion în domeniul aviaţiei din istoria Uniunii Sovietice. Cartea cuprinde povestea despre cum a început această misiune îndelungată şi despre cum, fără ştirea sa, Institutul Tehnologic Massachusetts a devenit cea mai importantă şcoală superioară pentru spionii sovietici. Misiunea va schimba cursul istoriei, iar sovieticii vor folosi informaţiile secrete din domeniile ştiinţific şi tehnologic împotriva inamicilor lor, culminând cu înfrângerea Germaniei naziste."

Stanislas Șumovski este recunsocut nu doar ca spion de frunte, ci și ca unul dintre părinții aviației rusești. Succesul activității sal es-a oglindit în fabricarea a sute de modele Tu-4. Șomovski a murit în octombrie 1984.

O carte care se citește ca un thriller.

Svetlana Lokhova - "Spionul care a schimbat istoria. Povestea nespusă a modului în care Uniunea Sovietică a câștigat cursa pentru secretele Americii". Traducere din limba engleză de Cristina Mihaela Tripon. 460 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.