Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Led Zeppelin, victorie în instanţă: a câstigat drepturile de autor asupra piesei 'Stairway to Heaven'

rollingstone.com
Led Zeppelin

Legendarul grup de muzică rock Led Zeppelin a câştigat oficial luni bătălia judiciară demarată în urmă cu şase ani de deţinătorii drepturilor de autor asociate catalogului muzical al unei trupe californiene, care i-au acuzat de plagiat de membrii formaţiei britanice într-un proces ce a vizat celebra piesă "Stairway to Heaven", lansată în 1971, informează AFP, potrivit AGERPRES.

În ultimul recurs al reclamanţilor, Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat să se pronunţe în această speţă, făcând astfel definitive hotărârile pronunţate de instanţele precedente, care au considerat că grupul Led Zeppelin este într-adevăr autorul acelui cântec rock, care a generat încasări de milioane de dolari.

În luna mai, Tribunalul de Apel din San Francisco a confirmat o hotărâre dată în primă instanţă la Los Angeles în 2016, potrivit căreia "Stairway to Heaven" nu a copiat piesa instrumentală "Taurus", compusă de Spirit, un grup de rock psihedelic din anii 1960, care nu s-a bucurat de prea mare succes.

Citește și: EXIT-POLL-ul făcut de CURS și Avangarde a fost confirmat! Rezultatele numărării OFICIALE confirmă estimarea Exit-poll din 27 septembrie 2020

În epocă, judecătorii au considerat că solistul trupei Led Zeppelin, Robert Plant, şi chitaristul formaţiei britanice, Jimmy Page, au avut într-adevăr posibilitatea de a asculta piesa lansată de grupul Spirit. Însă reclamanţii, care au cerut daune aferente drepturilor de autor cuprinse între 3 milioane şi 13 milioane de dolari, nu au reuşit să dovedească faptul că fragmente din "Taurus" erau "intrinsec similare" cu partea introductivă a piesei "Stairway to Heaven", ce are o durată de peste două minute.

În 2016, Jimmy Page, a declarat în instanţă că suita de acorduri muzicale vizate de acest proces pentru plagiat "circula dintotdeauna" (în rândul muzicienilor din epocă, n.r.).

În 2018, acea hotărâre a fost însă anulată în timpul unei prime judecăţi în apel, din motive de natură juridică.

Membrii trupei Led Zeppelin au cerut astfel - şi au obţinut - revizuirea acelei hotărâri de către Tribunalul de Apel din San Francisco.

Procesul în civil a fost iniţiat în 2014 de un jurnalist care reprezintă interesele deţinătorilor drepturilor de autor asociate pieselor compuse de Randy Wolfe, liderul grupului Spirit. Chitaristul californian, care a compus "Taurus", nu a demarat niciodată un proces împotriva grupului Led Zeppelin şi a murit înecat în 1997.

El a declarat însă de multe ori în faţa rudelor şi prietenilor apropiaţi, dar şi în câteva articole de presă, că ar fi meritat să fie creditat în calitate de compozitor al piesei "Stairway to Heaven" şi considera că single-ul trupei britanice reprezenta "un furt".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.