Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lege adoptată în Senat: Psihologii din sectorul privat vor participa la concursurile organizate de instituţiile din sistemul public cu asimilarea vechimii

romania-insider.com
Senat-plen

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect care vizează exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică şi care prevede ca perioada în care acesta a furnizat servicii psihologice să fie asimilată vechimii în muncă în anumite condiţii. Propunerea legislativăva fi transmisă Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional în acest caz, conform Agerpres.

Potrivit iniţiatorilor, parlamentari USR, prin măsura propusă se va permite şi psihologilor care lucrează în sectorul privat să participe la concursurile organizate de instituţiile din sistemul public prin asimilarea ca vechime în muncă a activităţii desfăşurate, fiind un pas înainte spre asigurarea accesului la locuri de muncă în instituţii publice pe bază de competiţie publică.

Actul normativ stabileşte ca perioada în care psihologul cu drept de liberă practică care îşi exercită profesia într-una din formele de organizare prevăzute de lege a furnizat servicii psihologice prin desfăşurarea activităţilor specifice este asimilată vechimii în muncă, fără a fi luată în considerare perioada în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: serviciile psihologice furnizate au produs venituri nete în anul de referinţă a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a 12 salarii de bază minime pe ţară garantate în plată stabilite potrivit legii în anul respectiv şi a achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat aferente.

În prezent, formele şi modalităţile de exercitare a profesiei se declară la Colegiul Psihologilor din România şi sunt înregistrate în mod obligatoriu în Registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică din România, iar raporturile contractuale se stabilesc între psihologul cu drept de liberă practică şi beneficiarul serviciilor oferite de acesta. Reglementarea nu specifică însă că activitatea desfăşurată de psihologul titular este asimilată vechimii în muncă.

Conform datelor din Registrul Unic al Psihologilor, la data de 20 iulie 2022, funcţionau 19.876 cabinete individuale de psihologie, 13 cabinete asociate de psihologie şi 1.465 de societăţi civile profesionale de psihologie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.