Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii care și-au montat panouri fotovoltaice vor putea cere compensarea financiară la perioade de o lună (proiect legislativ)

Pinterest
panouri fotovoltaice

Un proiect de lege care va acorda posibilitatea prosumatorilor, în situația în care au un surplus de producție, de a cere compensarea financiară a acestuia mai devreme, chiar și la perioade de o lună, a fost depus în Parlament, conform unui comunicat de presă.

„Zeci de mii de cetățeni au ales, până acum, să devină prosumatori, producând energie electrică regenerabilă cu panouri fotovoltaice proprii. Cu toate acestea, sistemul de compensare prevăzut în legislația actuală creează dificultăți inutile. În prezent, prosumatorii cu o capacitate de producție de până 200 kW beneficiază de o compensare cantitativă, valoarea surplusului produs de ei fiind raportată pentru un consum ulterior. Astfel, aceștia pot solicita abia după 24 de luni o compensare financiară în cazul în care încă dispun de o balanță pozitivă. Problema principală este că acest sistem poate deveni victima unor disfuncționalități. De exemplu, au existat cazuri în care furnizorii au ezitat să emită facturi în cazurile în care exista un surplus de producție și cum perioada de 24 de luni se calculează de la data primei facturi, intervalul efectiv de doi ani se decala, în defavoarea prosumatorului. Prin acest proiect de lege vrem să îmbunătățim acest sistem”, a declarat inițiatorul propunerii legislative, senatorul UDMR Antal Lóránt.

Proiectul de lege depus recent la Senat mai prevede și crearea unor alternative în ceea ce privește modul în care cantitatea generată în surplus ar putea fi utilizată. Pe de o parte, valoarea acesteia ar putea fi folosită pentru plata facturii de gaze, cu condiția ca aceeași companie să fie atât furnizorul de energie electrică, cât și de gaze naturale. De asemenea, prosumatorii ar putea solicita donarea surplusului unor alți consumatori aparținând aceluiași furnizor, de exemplu unor familii vulnerabile, spitale, școli sau chiar pentru punctele de consum deținute de alți membri ai familiei.

În perioada care urmează, proiectul de lege va fi dezbătut în cadrul comisiilor de specialitate, ceea ce va avea loc, cel mai probabil, odată cu începutul sesiunii parlamentare de toamnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.