Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lege extrem de dură adoptată în Polonia: Ce au decis autorităţile

Polonia

Varşovia va introduce o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru folosirea expresiei "lagăre poloneze" referitor la lagărele de concentrare fasciste din Polonia, în virtutea unui amendament legislativ adoptat marţi de guvernul conservator, informează agenţia de presă AFP. "Noile dispoziţii penalizează aceste formule jignitoare, care dăunează imaginii Poloniei", se spune într-un comunicat al guvernului polonez.

Folosită uneori de mass-media şi de oameni politici străini cu privire la lagărele de concentrare instalate de Germania fascistă în Polonia ocupată, expresia "lagăre poloneze" irită foarte tare Varşovia, iar autorităţile poloneze cer sistematic rectificarea ei. "Polonezilor le fierbe sângele atunci când citesc, inclusiv în mass-media din Germania, că existau 'lagăre de concentrare poloneze'", a declarat ministrul justiţiei al Poloniei, Zbigniew Ziobro. Potrivit proiectului de lege, pedeapsa de trei ani de închisoare fermă va fi dată pentru "o atribuire publică - în pofida evidenţelor - naţiunii sau statului polonez a faptului că ar fi fost coresponsabil" de crimele celui de-al III-lea Reich.

Polonia îşi propune de asemenea să poată reclama în faţa justiţiei, prin intermediul unor organizaţii neguvernamentale care s-ar constitui parte civilă, "importante sume daune şi interese". Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie votat de cele două camere ale parlamentului şi semnat de preşedintele Poloniei, ceea ce nu ar trebui să pună probleme, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.