Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lege fără precedent în Pakistan: Cum vor fi protejate femeile

atac pakistan

Parlamentul din Punjab, cea mai mare provincie pakistaneză, a adoptat o lege fără precedent menită să protejeze femeile împotriva oricăror forme de violenţe, în încercarea de stăvili numărul în creştere de astfel de abuzuri, care fac din Pakistan una din cele mai periculoase ţări pentru femei, transmite joi Reuters.

Noua lege incriminează toate formele de violenţă - domestică, psihologică ori sexuală - împotriva femeilor şi prevede înfiinţarea unei linii telefonice gratuite şi crearea unor adăposturi pentru femeile victime ale abuzurilor. În Pakistan, ţară cu 190 milioane de locuitori, în majoritate musulmani, au loc în fiecare an mii de cazuri de violenţe împotriva femeilor, de la violuri şi atacuri cu acid, până la agresiuni sexuale, răpiri şi aşa-numite 'crime de onoare'. Numai în Punjab, în 2013 au fost raportate peste 5.800 de cazuri, 74% din totalul la nivel naţional, conform Fundaţiei Aurat, care militează pentru drepturile femeilor.

'Cazurile de violenţe împotriva femeilor se află în creştere, în primul rând pentru că în sistemul juridic actual nu există prevederi explicite împotriva acestei ameninţări, iar violenţele rămân nepedepsite', se spune în textul adoptat de parlamentul din Punjab. Noua lege prevede, printre altele, pedepse cu închisoare de până la 1 an pentru cei care încalcă ordinele judecătoreşti în cazurile de violenţă domestică, şi de până la 2 ani pentru recidivişti. Organizaţiile pentru drepturile omului au salutat adoptarea legii, avertizând însă că aplicarea sa s-au putea dovedi problematică. În schimb, liderul unuia din cele mai mari seminarii musulmane sunnite din Pakistan a denunţat noua lege, considerând-o în contradicţie cu Coranul. 'Încercările de a modifica valorile religioase şi naţionale în numele protejării femeilor constituie o tragedie foarte îngrijorătoare', a declarat Muhammad Naeem, şeful seminarului Jamia Binoria din Karachi, într-un comunicat. Violenţele domestice, discriminarea economică şi atacurile cu acid fac din Pakistan a treia cea mai periculoasă ţară din lume pentru femei, conform unui sondaj din 2011 al Thomson Reuters Foundation, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.