Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lege pentru polițiști și cadrele militare: Vor avea și în 2019 dreptul la concediu paternal

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam carmen dan academia de politie

Polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciar vor beneficia de concediul paternal plătit de 5 zile lucrătoare și după data de 1 ianuarie 2019, potrivit unui proiect de lege adoptat, joi, de Executiv.

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, un proiect de lege pentru completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999. Proiectul de lege prevede că polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare să poată beneficia de concediul paternal plătit de 5 zile lucrătoare, precum și de majorarea acestuia cu 10 zile lucrătoare, și după data de 1 ianuarie 2019.

Citește și: Anunț îngrijorător venit din partea președintelui: ”Suntem pe ultima poziție din Uniunea Europeană”

Potrivit Guvernului, este nevoie de adoptarea acestui act normativ pentru că de la 1 ianuarie 2019 nu se mai aplică prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.90/2017, „existând în acest sens posibilitatea revenirii la tratamentul discriminatoriu”, în ceea ce privește concediul paternal, între salariații din administrația publică și polițiști, cadre militare, soldați și gradați profesioniști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Totodată, proiectul adoptat în ședința de Guvern prevede și faptul că drepturile salariale cuvenite pe perioada concediului paternal se stabilesc în conformitate cu dispozițiile legale privind salarizarea personalului din respectivele categorii.

Citește și: Demisie în USR! De ce s-a recurs la acest gest

De asemenea, în cuprinsul actului normativ se propune a se stabili în mod expres faptul că dreptul la concediu paternal plătit prevăzut în Legea nr.210/1999 poate fi cumulat cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu reglementat de legislația specială aplicabilă diferitelor categorii de personal.

În proiectul adoptat de Guvern se mai propune și completarea articolului 5 din Legea nr.210/1999 privind concediul paternal, în sensul că și polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare vor beneficia de drepturile salariale reglementate pentru situația când intervine decesul mamei în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie.

Citește și: Milioane de români sunt VIZAŢI! Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, detalii bombă despre noua TAXĂ AUTO

Pentru evitarea unor paralelisme legislative, prin proiect se propune ca la data intrării în vigoare a acestei legi, să se abroge prevederile art.10 alin.(7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.90/2017.

Proiectul de lege va merge pentru dezbatere și vot în Senat și Camera Deputaților.

Citește și: Olguța Vasilescu a făcut totul public! Cine primește cea mai mare pensie din România .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.