Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea anti-fumat, modificată pe ascuns

fumat

Romania Libera:

Comisia pentru sănătate din Camera Deputaților, care a amânat de două ori deciziile privind fumatul în locurile publice a întocmit, vineri, departe de ochii presei, un raport favorabil proiectului de lege, după ce a introdus amendamentul prin care țigările vor putea fi expuse în rafturile magazinelor. Parlamentarii din această comisie au luat decizia să scoată din proiectul de lege articolul contestat de Consiliul Concurenței. E vorba de acea prevedere care interzicea comercianților să afișeze produsele din tutun în zonele obligatorii de trecere. Cei de la Consiliul Concurenței subliniau că nu se înțelege prea exact ce înseamnă „zone obligatorii de trecere”, iar dacă parlamentarii se referă la casele de marcat, ei atrăgeau atenția că sunt multe magazine foarte mici care nu pot să-și afișeze produsele din tutun în altă parte. Aceasta a fost o discuție care s-a purtat în urmă cu două săptămâni, în momentul în care de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților a fost scos peste noapte acest proiectce interzice complet fumatul în toate spațiile publice închise. A mai trecut o săptămână până când aleșii s-au hotărât să retrimită documentul la Comisia pentru sănătate pentru un nou raport. Săptămâna aceasta, marți, invitații au venit la comisia pentru sănătatepentru a-și susține punctul de vedere, însă nu i-au găsit și pe parlamentari. Astăzi, după ce comisia de sănătate a avut întrevederile cu ministrul sănătății pentru a discuta pe marginea proiectului de buget, reprezentanții presei au fost invitați afară, iar membrii comisiei au mai rămas pentru a da un nou raport tocmai pe această temă. Raportul va ajunge, așadar, cel mai probabil luni, în Camera Deputaților, însă probabil nu va fi votat săptămâna viitoare, pentru că atunci va fi plen reunit pentru dezbaterea și votarea proiectului de buget. E posibil ca textul să ajungă peste două săptămâni la vot în Camera Deputaților, dar rămâne de văzut dacă va și trece sau dacă nu cumva va fi amânat până în februarie, când se întorc parlamentarii din vacanță.

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a explicat de ce deputații au dat aviz pozitiv pentru reținerea și arestarea preventivă în cazul lui Ioan Oltean, dar nu și în cazul lui Cătălin Teodorescu. Ceea ce s-a întâmplat e mai grav decât în cazul primului vot pentru Dan Șova, spune jurnalistul. „Acum ar trebui să vin cu o analiză, de fapt ce e Oltean? În ce relații se află cu SRI, cu PSD? Și că de aceea Oltean a fost căpăcit, în vreme ce Teodorescu a scăpat că are altă relație cu Iohannis. Ca să nu par prost. Pari prost dacă nu vii cu o explicație de soiul ăsta. Eu cred – și ăsta e un lucru aproape mai teribil decât cazul Șova, primul, când a fost scos la vopsea de Parlament din fața justiției – pentru că cred că e pur și simplu o întâmplare”, a spus el. „E o brambureală, e indiferență. Pur și simplu nu i-a interesat. Oltean - da. E o persoană care are multe polițe de onorat și nu neapărat în PSD. În propriul partid există inși care i-au pus gloanțe retezate deoparte de multă vreme. Era o miză. Teodorescu nu a reprezentat nicio miză, s-au cărat”, mai spune Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul amintește că votul pentru Ioan Oltean a fost la 15:07, iar votul pentru Cătălin Teodorescu, la 15:48. Cei care au votat împotriva ridicării imunității, circa 100 de parlamentari, au rămas în sală, în timp ce mulți dintre cei care votaseră în favoarea cererii DNA pentru Ioan Oltean au plecat din sală, așa că nu au mai fost suficiente voturi și pentru cererea procurorilor în privința lui Cătălin Teodorescu. „Nu îi interesa. Nu că aveau aveau vreo problemă de data asta ca să-l salveze pe Teodorescu, nu. S-au cărat. Și de-asta spun că e mai teribil decât în cazul Șova pentru că acolo era o operațiune concertată, premeditată, cu Ponta în frunte, cu partidul în spate. Aici întâmplarea e teribilă, pentru că arată clar cât de rușinoasă, cât de scandaloasă este această situație din punct de vedere al statului de drept, în care parlamentarii, chiar și din întâmplare, chiar și din chiul pot să obstrucționeze legea în România”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Ziarul Financiar:

Consumul de apă îmbuteliată a ajuns anul trecut la 72 de litri per capita, echivalentul a mai puţin de un pahar de 200 de mi­lilitri zilnic, cifră care pla­sează România sub media eu­ro­peană care a fost de 105 litri per capita, arată o analiză ZF pe baza informaţiilor de la Euro­pean Federation of Bottled Waters, care citează datele companiei de cercetare de piaţă Canadean. Consumul mic de apă îmbuteliată per ca­pita este datorat faptului că românii con­su­mă la un nivel încă ridicat apă de la robi­net sau, în cazul zonelor rurale, din fântâni. Comparativ, fiecare român a consumat în medie 74 de litri de bere anul trecut. Peste România în clasamentul celor mai mari consumatori de apă îmbuteliată stau ţări precum Polonia, cu 88 de litri de apă îm­buteliată per capita, sau Ungaria (123 de litri per capita). Primele cinci ţări ca nivel al consumului  în UE sunt Italia, Germa­nia, Por­tugalia, Un­garia şi Belgia, toate cu un con­sum peste media europeană. Pe de altă par­te, la coada clasa­mentului stau ţări pre­cum Finlanda, Olan­da sau Sue­dia, conform da­telor Euro­pean Federation of Bottled Waters.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.