Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea antifumat 'arde' bugetul de stat

tigara electronica

Legea antifumat loveşte dur nu numai în afacerile barurilor şi restaurantelor. Încasările din accizele pe tutun din luna februarie au scăzut vertiginos față de cele din luna ianuarie. Semn că românii fumează mai puţin de când legea a intrat în vigoare.

În luna februarie statul a încasat accize din tutun în valoare de 450 de milioane lei, cu 1 miliard şi jumătate mai puțin decât veniturile din luna ianuarie. Această tendința pare a se confirma și în luna martie. Chiar şi aşa însă, veniturile din primele trei luni ale acestui an sunt superioare celor înregistrate în perioada similară a anului precedent, în special datorită încasărilor din prima lună a anului, de 1,6 miliarde lei pentru produsele eliminate spre consum în decembrie.

Raportat la perioada similară a anului trecut încasările din accizele pe tutun s-au redus cu 30%, cu aproape 180 de milioane lei.

Anul trecut statul a colectat accize din tutun în valoare de 8,7 miliarde de lei. Încasările din februarie 2015 reprezintă aproximativ 7% din suma totală pe întregul an 2015. Dacă acest procent s-ar păstra și în cazul încasărilor din februarie 2016, statul ar încasa în acest an doar puţin 6,1 miliarde de lei din accize. Bugetul de stat ar suferi și o diminuare a veniturilor cu alte 1,5 miliarde de lei, ca urmare a TVA-ului redus de la 24% la 20% aplicat acestor încasări din accize. În total, un deficit de 0,5% din PIB-ul pe 2015.

Legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise a intrat în vigoare la 16 martie. Acest lucru le-a provocat cârciumarilor pierderi între 15 si 60%.

ÎNCASĂRI ACCIZE TUTUN

Ianuarie 2016: 2 miliarde de euro

Februarie 2016: 450 de milioane de euro

Februarie 2015: 630 de milioane de euro

Anul 2015: 8,7 miliarde de lei

Proiecţie anul 2016: 6,1 miliarde de lei

Sursa.b1.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.