Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea Magnitsky se aplică și oligarhilor fugari din Republica Moldova. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, sancționați de Guvernul Marii Britanii

Agora.md
Vladimir Plahotniuc

Marea Britanie urmează exemplul Statelor Unite și impune sancțiuni oligarhilor fugari moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Anunțul a fost făcut de Ambasada Regatului Unit la Chișinău, care a menționat că cei doi au nimerit sub reglementările privind sancționile anticorupție ale guvernului de la Londra, conform deschide.md.

Astfel, orice active posedate de Plahotniuc sau Șor pe teritoriul Marii Britanii sau a teritoriilor Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor britanici le va fi interzisă orice tranzacție economică cu cei doi, care de azi înainte au acces interzis în Regatul Unit.

Ambasada Marii Britanii la Chișinău a notat că azi, de Ziua Internațională Anticorupție, aceste sancțiuni reprezintă o dovadă a angajamentului Londrei să lupte cu corupția la nivel înalt în toate părțile lumii.

”De asemenea, este o dovadă a angajamentului nostru de a face din Regatul Unit un teritoriu ostil pentru finanțele ilicite. Continuăm cooperarea excelentă cu partenerii noștri moldoveni în progresul pe cerințele extraordinare de Asistență Legală Mutuală între țările noastre. Împreună suntem angajați în lupta împotriva corupției” a conchis Ambasada Marii Britanii la Chișinău.

Amintim că, pe 26 octombrie, SUA au impus sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în marea corupție și care au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei.

Pe lista sancțiunilor au fost incluși fostul lider PDM Vlad Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor, ambii dați în căutare internațională, Partidul ”ȘOR”, soția lui Ilan Șor, omul de afaceri din Rusia Igor Ceaika, un apropiat al fostului președinte Igor Dodon, precum și consultanți ruși ai PSRM, acuzați de ingerințe în procesele electorale din R. Moldova.

Legea Magnitsky a fost aprobată de Congresul SUA și promulgată de președintele Barack Obama în decembrie 2012. Aceasta viza pedepsirea oficialilor ruși responsabili de moartea într-o închisoare din Moscova, în 2009, a contabilului rus Serghei Magnitsky. Din 2016 legea este aplicată la nivel global, Guvernul SUA sancționând persoane și entități care au încălcat drepturile omului, înghețându-le bunurile și interzicându-le să intre în SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.