Singurul Exit Poll din Romania disponibil online, 06.12.2020 21.00. Au mai rămas 16 ore 49 minute
 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Legea ne încalcă pe noi, nu noi încălcăm legea

România e țara în care legea încalcă indivizii mai mult decât indivizii încalcă legea. N-au românii atâta timp și imaginație să încalce legea cât au politicienii să dea legi și interdicții noi. Când proprietatea statului se extinde peste tot, te împușcă statul pentru trespassing chit că nu te miști din locul tău.

Să nu ne mințim. Nu e o mulțime care se împinge într-un gard. E un gard care se împinge într-o mulțime. E ca și cum, la fotbal, regula ofsaidului s-ar schimbat astfel încăt să fii prins în ofsaid chiar și în propriul careu de șase metri.

În ultimii zece ani nu românii s-au transformat în infractori și evazioniști, interdicțiile și impunerile s-au înmulțit până când aproape fiecare român a fost transformat într-un infractor și un ilegalist.

Când cineva vrea să te pedepsească și să te controleze, va inventa tot mai multe reguli și restricții pe care să-ți fie cât mai greu să le eviți. Politicienii și funcționairi nu vor liniște. Vor cât mai multe încălcări ale legii, care să le dea ocazia să recurgă la forță și să pedepsească.

Dacă politicienii și funcționarii dau legi și inventează interdicții, vom ajunge să încălcăm legea la fiecare mișcare și în fiecare secundă. Activități legale până ieri se transformă peste noapte în ilegalități.

Cetățeanul trebuie să țină pasul nu cu presupusa sa tendință spre ilegalitate ci cu apetența statului de a transforma orice activitate a cetățeanului în ilegalitate. E din ce în ce mai complicat să nu încalci legea. Legea s-a lăbărțat atât de mult încât nici pe vârfuri nu mai poți umbla fără s-o încalci.

Nu românii sunt mai contravenienți sau infractori, interdicțiile sunt mai multe. Dacă ieri erai evazionist fiindcă nu plăteai impozitul pe venit sau profit, azi ești evzionist fiindcă nu plătești și contribuțiile sociale și de sănătate. Ieri se fuma în barul tău, proprietatea ta privată, făcută din munca, nervii și banii tăi, și nu erai bun de amendă. Azi ești contravenient și riști să-ți fie închis barul. Ieri îți aprindeai țigara fără să te alerge polițaii cu amenda și pulanul, azi, dacă o aprinzi, ești un limbric cu tendințe penal anarhiste.

Te trezești din somn, te speli pe dinți, bei cafeaua, mănânci, ieși din casă și, dacă nu ești la curent cu ce le-a mai fătat mintea politicienilor și funcționarilor, te trezești cu amendă, alergat de poliție sau chiar la pușcărie. Lucruri de rutină, pe care le faci de când te știi, și pe care ieri le făceai liniștit, astăzi sunt ilegalități cu finalitate contravențională.

Statul român plantează iarbă sub picioarele tale și apoi te amendează pentru că ai călcat iarba. Când aproape totul devine ilegal e din ce în ce mai greu să nu încalci legea. Orice pas e împotriva statului, e ilegal, e clandestin, e motiv să fii alergat, hăituit, arestat.

Suntem o țară de evazioniști și infractori? N-aș zice. Suntem o țară condusă de o mafie de politicieni și funcționari obsedați de control, obsedați de banii și deranjați de libertatea indivizilor.

Ilegalitate e ceea ce decid politicienii și funcționarii că e ilegalitate. Evaziunea e ceea ce decid politicienii și funcționarii că e evaziune. Ieri îți plăteai impozitul pe venit și erai un cetățean model. Astăzi faci exact același lucru, îți plătești impozitul pe venit, nu te-ai schimbat absolut deloc. Dar ești un evazionist, un infractor. Fiindcă nu ți-ai plătit și contribuțiile. Fiindcă, între timp, au devenit și astea obligatorii, fiindcă bugetele de care dispun politicienii și funcționarii sunt pe deficit.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că politicienii și funcționarii au promis mai mulți bani clienților economici, mafioților și votanților decât poți tu să dai. Dar nu-i nimic. Va trebui să muncești mai mult. Să dai mai mult. Dacă nu ești dispus de bunăvoie să faci asta, te motivează cu biciul interdicției și amenințarea cu pușcăria. Și cine e dispus? O viață avem, o familie și câțiva prieteni, cine e dispus să-și piardă timpul și energia de dragul politicienilor, funcționarilor și mafiei lor? Cei mai mulți dintre noi, buni sau răi, deștepți sau proști, capabili sau incapabili, ambițioși sau modești, genii sau oameni simpli, iau decizia corectă și se zbat pentru ei, pentru familie, pentru copii, pentru prieteni, pentru apropiați. Iar asta este, din punctul de vedere al statului, condamnabil și, într-o anumită măsură, ilegal.

Cerculețul tău legal e din ce în ce mai mic. Ieri avea o sută de metri diametru, puteai să te miști în voie, cu prietenii, cu familia, să te simți bine cât de cât, să trăiești oarecum. Între timp, din nevoie de bani și control, politicienii și funcționarii au mai dat o lege prin care activități legale devin brusc ilegale. Și o altă lege. Și o alta. Cerculețul tău legal a ajuns să aibă cincizeci de centimetri diametru. Stai într-un picior și scoți bani din buzunar la foc automat, ca să nu fii arestat. Încalci legea fără să faci nimic, nicio mișcare. Nici măcar nu poți să respiri. Fiindcă,  ghici ce, scoți pe gură dioxid de carbon. Și bagi oxigen. Adică iei ce e bun de la societate, lume, natură și dai ce e rău. Nu mai respira! Gândește-te că ești la zece metri sub apă și în zi de facturi. Ține-ți respirația și scoate bani.

Nu avem noi atâta capacitate de adaptare cât chef de băgat la pușcărie și luat banii au politicienii și funcționarii cărora le-am dat dreptul, din neglijență și lene, să ne conducă.

Oamenii sunt la fel. Conștiința și moralitatea sunt pe raftul pe care erau și ieri, neatinse. Nu s-a înrăit lumea. Pur și simplu statul inventează fărădelegi noi, ca să te controleze și stoarcă de bani. ”Ai respirat? Ooo, nu știi că e ilegal? Marcă banul și intră la pușcărie!”

ASOCIAȚIA CINCINNATUS

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.