Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea prin care sunt actualizate unele drepturi acordate supravieţuitorilor Holocaustului,promulgată

administratia prezidentiala

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul pentru aprobarea legii referitoare la modificarea Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, informează Administraţia Prezidenţială, conform Agerpres.

Conform legii, persoanele care se află în categoria celor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice au dreptul la o indemnizaţie lunară de 400 de lei pentru fiecare an de deportare ori de detenţie. De asemenea, persoanele aflate în categoria menţionată au dreptul la o indemnizaţie lunară de 250 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare din propria locuinţă.

Soţul supravieţuitor al celui decedat din categoria persoanelor din categoria prevăzută de proiectul de lege beneficiază începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a fost depusă cererea, în condiţiile prezentei ordonanţe, de o indemnizaţie lunară de 200 de lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Actualizarea indemnizaţiei se va face în două trepte: de la 1 iulie 2017 pentru o parte din categoriile de beneficiari (între care cei care au fost deportaţi în ghetouri - lagăre de concentrare, cei care au fost în trenurile morţii sau care au făcut parte din detaşamente de muncă forţată), respectiv de la 1 ianuarie 2018 - pentru strămutaţi, refugiaţi şi expulzaţi din localităţi sau din locuinţe, precum şi pentru soţul sau soţia urmaşă celor asasinaţi ori executaţi din motive etnice care nu s-au mai recăsătorit de la decesul partenerului.

Conform expunerii de motive a proiectului, statul român acordă o serie de drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, în conformitate cu prevederile OG 105/1999, modificată şi completată ulterior, dar aceste măsuri cu caracter reparatoriu sunt insuficiente în raport cu suferinţa deosebită prin care au trecut victimele directe ale Holocaustului din România, precum şi în raport cu evoluţia preţurilor şi tarifelor în viaţa de zi cu zi. "Afirmarea explicită a statului democratic de a acorda reparaţii persoanelor care au suferit un prejudiciu moral şi fizic în timpul Holocaustului trebuie să fie o preocupare constantă, având în vedere numărul mic al supravieţuitorilor. Modificarea cadrului legislativ referitor la acordarea reparaţiilor materiale victimelor Holocaustului reprezintă un act de dreptate, destinat celor care au avut de îndurat suferinţele cauzate de regimul dictatorial care a condus România în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. (...) Condamnarea formală a Holocaustului din România trebuie depăşită, iar acordarea de reparaţii materiale pentru prejudiciul moral şi fizic suferit reprezintă o dovadă în acest sens", se mai arată în expunerea de motive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.