Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea privind desființarea SIIJ a primit undă verde în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Care sunt principalele prevederi

medpagetoday.com
justitie masca

Proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a primit, joi, raport favorabil în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Au fost 17 voturi pentru și 11 voturi împotrivă. Sunt peste 5.000 de dosare în lucru la SIIJ. Trimiterea în judecată a magistraților se va realiza doar cu avizul CSM, potrivit unui amendament adoptat de comisie.

Citește și: PNL își face seppukku: Premierul Florin Cîțu a venit în Guvern cu raportul fostelor guvernări Ludovic Orban - 66% din țintele asumate au fost ratate .

„Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, prevede amendamentul admis.

Desființarea SIIJ este un proiect asumat de coaliția de guvernare. Potrivit Guvernului, este nevoie de desființarea SIIJ pentru ridicarea MCV.

Potrivit proiectului de lege de desființare a SIIJ, dosarele în lucru nu se clasează, ci se transmit în termen de 5 zile la parchetele competente. În ceea ce privește actele de procedură întocmite de SIIJ, ele vor rămâne valabile după desființarea Secției. Cei 7 procurori SIIJ vor reveni la parchetele de unde provin.

Referitor la urmărirea penală în dosarele cu procurori și judecători, toate infracțiunile din legea 78/2000 săvârșite de magistrați vor fi de competența DNA, indiferent de valoarea prejudiciului. DIICOT va efectua urmărirea penală în dosarele cu magistrați care vizează infracțiuni din OUG 78/2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.