Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea terorismului urmează să fie modificată: până la 12 ani de închisoare pot lua cei care vor să învețe să producă o bombă

M. C.
hindustantimes.com
bomba murdara

Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Legii 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului prin care deplasarea unei persoane într-o altă ţară sau în România în scopul comiterii, planificării ori pregătirii actelor de terorism constituie deplasare în scopuri teroriste şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi, informează Agerpres.

Au fost înregistrate 116 voturi "pentru" şi o abţinere. Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Proiectul de lege vizează transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2017/541 a Parlamentului European şi a Consiliului privind combaterea terorismului. În acest sens, se modifică şi se completează Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

"Deplasarea unei persoane într-o altă ţară sau în România în scopul comiterii, planificării ori pregătirii actelor de terorism sau participării la acestea ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregătire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru susţinerea, în orice mod, a unei entităţi teroriste, constituie deplasare în scopuri teroriste şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi", se arată în proiectul amendat de Senat.

Victimele actelor de terorism beneficiază imediat după un atac terorist şi, ulterior, pentru cât timp este necesar, de servicii generale şi specializate de sprijin, în funcţie de nevoile lor specifice de asistenţă medicală, psihologică, socială, financiară, juridică sau de altă natură.

Alte actualizări ale legislaţiei naţionale la evoluţia ameninţărilor teroriste la nivel naţional şi internaţional vizează: redefinirea sintagmelor "managementul crizei teroriste"; "însoţitori înarmaţi la bordul aeronavelor"; introducerea conceptului de "Sistem Naţional de Alertă Teroristă".

Proiectul de lege prevede instituirea de către CSAT/Preşedintele CSAT a nivelurilor de alertă teroristă corespunzătoare stărilor de ameninţare teroristă: alertă verde - nivel scăzut; alertă albastră - nivel precaut; alertă portocalie - nivel ridicat; alertă roşie - nivel critic. Senatul a amendat proiectul Guvernului prin faptul că preşedintele CSAT trebuie să anunţe CSAT "cu celeritate" dacă a instituit un nou nivel de alertă teroristă, atunci când nu era posibilă întrunirea, în regim de urgenţă, a CSAT. Aceeaşi "celeritate" în informarea CSAT este prevăzută şi pentru directorul SRI, care poate aproba executarea intervenţiei contrateroriste, în situaţia iminenţei producerii unor victime sau a unor pagube importante atunci când nu este posibilă întrunirea în regim de urgenţă a CSAT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.