Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legislative în Franţa: Înfrângere pentru fostul premier Manuel Valls

20 Minutes
Valls si Macron

Învestit de majoritatea prezidenţială pentru a-i reprezenta pe francezii din străinătate, Manuel Valls a fost eliminat duminică în primul tur al alegerilor legislative, un nou fiasco pentru fostul premier după eşecul candidaturii sale la municipalele de la Barcelona, scrie AFP preluat de agerpres.

"Iau notă de rezultate (...) Dacă disidenţa şi diviziunea au semănat confuzie, nu pot ignora scorul meu şi faptul că nu a convins candidatura mea", a spus el pe Twitter.

"De mine depinde să trag consecinţele. Viaţa este suficient de frumoasă pentru a întoarce liniştit paginile", a adăugat Manuel Valls, prim-ministru sub preşedinţia socialistului François Hollande între 2014 şi 2016.

Candidatul alianţei de stânga Noua uniune populară ecologică şi socială (Nupes), Renaud Le Berre, a ieşit pe primul loc, potrivit formaţiunii sale, în această a cincea circumscripţie a francezilor care locuiesc în străinătate, care reuneşte Spania, Portugalia, Monaco şi Andorra şi are aproximativ 120.000 de alegători înscrişi.

Acest eşec marchează un nou duş rece pentru fosta personalitate a Partidului Socialist care a părăsit viaţa politică franceză în urmă cu patru ani încercând fără succes în 2019 să cucerească primăria Barcelonei, oraşul său natal.

Convins că va putea "câştiga" aceste alegeri municipale, după eşecul său în 2017 la primarele socialiste pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, el s-a clasat al patrulea, cu aproximativ 13% din voturi, în spatele candidatului separatist catalan şi a primarului de stânga în funcţie, Ada Colau, care a fost realeasă.

În cuplu cu Susana Gallardo, bogată moştenitoare a unei companii farmaceutice catalane, Manuel Valls a părăsit în cele din urmă consiliul local al oraşului Barcelona în 2021 pentru a se întoarce în Franţa ca editorialist în emisiuni de televiziune.

Anunţul la 5 mai al învestirii fostului premier a avut efectul unei bombe în circumscripţia a cincea a francezilor care locuiesc în străinătate, în special în rândul francezilor rezidenţi în Spania.

Stéphane Vojetta, deputat în exerciţiu purtând culorile partidului prezidenţial, La République en Marche (LREM), a decis să facă faţă acestei "paraşutări", promiţând, dacă va fi ales, să rămână "un susţinător loial" al lui Emanuel Macron.

El a indicat că s-a calificat în turul doi.

După alegerile prezidenţiale care au văzut victoria lui Emmanuel Macron la 24 aprilie, francezii sunt chemaţi să reînnoiască întreaga Adunare Naţională, 577 de deputaţi, la 12 şi 19 iunie. Însă francezii rezidenţi în străinătate au votat în acest weekend pentru primul tur al alegerilor legislative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.