Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

L'Equipe: Apar tot mai multe îndoieli cu privire la data testului pozitiv al lui Djokovic

Tot mai multe îndoieli au apărut cu privire la data exactă a testului Covid pozitiv al lui Novak Djokovic, efectuat înainte de startul Australian Open, turneu la care liderul mondial al tenisului masculin nu a putut participa după ce i-a fost retrasă viza, scrie L'Equipe, relatează Agerpres.

Djokovic a utilizat acest test pozitiv în încercarea sa de a obţine o derogare medicală pentru a participa la Australian Open. După mai multe întorsături de situaţie, jucătorului sârb i s-a interzis participarea, el fiind expulzat din ţară pe 16 ianuarie.

Avocaţii lui Djokovic au adăugat la dosarul clientului lor două teste PCR, cel pozitiv din 16 decembrie şi al doilea, negativ, datat 22 decembrie. Cu toate acestea, numerele de serie ale acestor teste indică faptul ca primul ar fi putut fi efectuat la mai mult de o săptămână după data menţionată oficial.

Zerforschung, un grup de investigaţie german, care lucrează în parteneriat cu ziarul Der Spiegel, a fost primul care a observat acest decalaj. BBC a aprofundat apoi ancheta.

Testele lui Novak Djokovic au fost efectuate în Serbia, iar rezultatele au fost făcute publice de Institutul Sârb de Sănătate Publică. Fiecare test are un număr de serie unic. BBC a investigat 21 de teste PCR emise de Institut şi toate numerele de serie păreau a fi în ordine cronologică, cu excepţia testului pozitiv al lui Djokovic din 16 decembrie.

Numărul de serie pentru acest test este 73 71 999. Aceasta sugerează că el a avut loc în perioada 25-28 decembrie, în condiţiile în care un test efectuat în ziua de Craciun are numărul de ordine 73 66 969 şi un altul efectuat pe 28 decembrie are numărul 74 15 312. Astfel, numărul testului negativ al lui Djokovic, din 22 decembrie, este mai mic decât cel al testului pozitiv.

Institutul Sârb de Sănătate Publică a emis însă un document, care a confirmat că datele celor două teste ale liderului mondial sunt exacte.

Deşi este posibil ca fiecare test să fi fost procesat într-un laborator diferit - ceea ce ar putea explica diferenţa dintre codurile de confirmare - BBC a verificat toate cele 21 de teste PCR în opt laboratoare diferite. Nimic nu arată că acestea din urmă ar folosi codificări separate cu privire la numerele testelor.

"Întotdeauna există posibilitatea unei erori. Însă, dacă ar fi cazul, ar exista o explicaţie simplă. Nu văd de ce autorităţile nu ar spune simplu asta", a explicat Djordje Krivokapic, specialist în securitatea datelor şi în domeniul digital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.