Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Letonia interzice importul de alimente şi produse piscicole ruse şi belaruse

VideoHive
Letonia

Parlamentul Letoniei a interzis joi importul de alimente, produse piscicole şi furaje din Rusia şi din Republica Belarus, inclusiv prin ţări terţe, însă fără să pună capăt tranzitului acestor mărfuri pe teritoriul său, informează AFP.

Amendamentul la legislaţia letonă asupra agriculturii, care mai trebuie promulgat de preşedintele Edgars Rinkevics, se va aplica până în iulie 2025, dată la care ar putea fi prelungit pentru anii următori dacă va fi necesar, potrivit Agerpres.

Problema a fost pusă de agricultorii letoni la începutul lunii, în timpul unei manifestaţii, când circa 2.000 de tractoare au intrat în 16 oraşe ale ţării, fermierii cerând oprirea importurilor de "cereale cu sânge" provenite din Rusia.

"Acţionăm rapid pentru a impune interdicţii, însă transportul de cereale din Rusia şi Belarus prin porturile noastre maritime rămâne un lucru mai delicat", a declarat Armands Krauze, ministrul leton al agriculturii.

"Letonia poate să interzică propriile importuri din Rusia, însă doar UE poate conveni asupra unei acţiuni coordonate atunci când este vorba de a interzice tranzitul de produse ruseşti pe teritoriul UE", a adăugat Krauze în faţa jurnaliştilor.

Chiar dacă Letonia este un producător net de cereale, cu un excedent anual de trei milioane de tone destinate exportului, ea a importat 425.000 de tone de cereale ruseşti anul trecut, ceea ce reprezintă o creştere cu 60% în raport cu 2022, potrivit autorităţilor vamale.

Letonia, care face parte din Uniunea Europeană şi din NATO, este un aliat fidel al Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.