Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Letonii au fost 'cuceriți' de vaccinarea fără programare cu AstraZeneca

Blue Swan Daily
Belarus Polonia, Lituania Letonia Estonia Ucraina

Sute de letoni în jurul vârstei de 30 de ani s-au prezentat vineri dimineaţă la centre de vaccinare după ce autorităţile au anunţat că oricine doreşte se poate vaccina cu AstraZeneca, după ce persoane în vârstă au refuzat să fie imunizate cu acest ser, relatează Reuters.

În Letonia sunt vaccinate în prezent persoanele de peste 65 de ani şi cele cu boli cronice, însă multe dintre acestea nu se prezintă când sunt anunţate că vor fi imunizate cu AstraZeneca.

În total, aproximativ 8.000 de doze au fost distribuite în şapte centre de vaccinare din toată ţara, pentru a fi utilizate în cursul weekend-ului, în una dintre primele scheme de vaccinare anti-COVID19 din UE deschise tuturor.

"Am avut un surplus de AstraZeneca şi, pentru a evita păstrarea vaccinurilor în depozit, am decis să oferim oricui doreşte acces la vaccinare cu acest ser", a declarat şefa programului de vaccinare din Letonia, Eva Juhnevica.

Parţial ca urmare a ezitării populaţiei asupra imunizării cu AstraZeneca, Letonia se află în urmă cu campania de vaccinare, doar 7,8% dintre adulţi primind cel puţin o doză de vaccin până duminică, cel mai mic procent la nivelul Uniunii Europene, conform Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

În această săptămână, Danemarca a devenit prima ţară europeană care a oprit folosirea vaccinului AstraZeneca, în condiţiile în care oficialităţile europene investighează cazurile rare de tromboze apărute după administrarea acestui ser. Multe ţări au reluat utilizarea vaccinului, unele dintre ele restrângând folosirea sa la anumite grupe de vârstă, în principal la cei cu vârste peste 50 sau peste 60 de ani.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.