Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lia Olguța Vasilescu a băgat cultura în șomaj tehnic: Angajații instituţiilor de cultură din subordinea Primăriei Craiova au contractele de muncă suspendate

Facebook
Lia Olguța Vasilescu

Salariaţii instituţiilor de cultură din subordinea Primăriei Craiova - Filarmonica "Oltenia", Teatrul pentru Copii şi Tineret "Colibri", Opera Română şi Ansamblul folcloric "Maria Tănase" - au fost trimişi în şomaj tehnic, începând cu 1 aprilie a.c., cu indemnizaţie de 75% din salariul de bază, contractele individuale de muncă fiind suspendate pe perioadă determinată.

Consilierul USR-PLUS Lucian Săuleanu a afirmat, joi, în cadrul şedinţei Consiliului Local Craiova, că în urma acestei decizii situaţia este destul de tensionată în rândul artiştilor celor patru instituţii, iar conducerea primăriei trebuie să găsească soluţii, una dintre acestea constând în regândirea modului de desfăşurare a festivalurilor, în actualul context al pandemiei. Din acest motiv, consilierii PNL şi USR-PLUS au votat împotriva proiectului de hotărâre prin care municipalitatea alocă 400.000 lei pentru organizarea Festivalului Internaţional al Filmului Ecologist EcoFest "Pentru Sănătatea Pământului", ediţia a XI-a, în perioada 07.06.-13.06.2021, proiect care a fost aprobat cu votul majorităţii PSD şi PER, scrie agerpres.ro.

"La instituţiile de cultură din Craiova activitatea a fost suspendată, iar angajaţii au intrat în şomaj tehnic. Situaţia este destul de tensionată, numai pentru primele trei trimestre există fonduri bugetare. Iar în situaţia dată, în care cerem sacrificii pentru angajaţii noştri, nu cred că este oportun să alocăm suma de 400.000 lei pentru acest festival, din care 180.000 lei sunt numai onorarii, pentru artişti şi moderatori. Nu vreau să intru pe fond, am văzut că se ocupă Lavinia Şandru de acest festival, persoană publică cunoscută, politician, dar nu se justifică alocarea acestei sume în condiţii date, pentru un festival care nu este unul cunoscut, iar impactul va fi destul de mic. Banii aceştia pot fi folosiţi pentru salarizarea personalului din Filarmonica Oltenia, de exemplu. Şi Filarmonica desfăşoară tot evenimente culturale. Sigur că oraşul are nevoie de astfel de evenimente, dar să ne fixăm pe 2-3 festivaluri, astfel de propuneri să fie justificate şi să fie făcute din timp", a spus Lucian Săuleanu.

Acesta a mai afirmat că instituţiile de cultură ar putea desfăşura şi activitate online, iar angajaţii să primească salariile 100%, însă să dispună şi de dotarea necesară în acest sens, pentru că anul trecut Filarmonica Oltenia singurele transmisiuni pe care le-a făcut au fost pe Facebook, cu telefonul mobil al managerului.

Şi consilierul USR-PLUS Cezar Drăgoescu a afirmat că este inoportună organizarea acestui festival, având în vedere condiţiile de pandemie şi suma de 400.000 de lei.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că toate instituţiile de cultură din subordinea primăriei au intrat în şomaj tehnic, pentru că municipiul Craiova a avut o rată de infectare în luna aprilie peste 3 la mie. "Şi anul trecut s-a pretins că se lucrează online, dar au avut câteva sute de vizualizări. Am bugetat salarizarea doar până la nivelul lunii noiembrie, pentru că ni s-a promis că vom mai primi în plus 2% din impozitul pe impozitul pe venit. Noi nu aveam cum să propunem tot bugetul (n.red.: pentru salariile pe tot anul), din moment ce ni s-a promis că vor mai veni 2% pentru bugetarea activităţilor culturale. Asta e situaţia care se prezintă pentru toate instituţiile culturale", a spus Vasilescu.

În legătură cu festivalul Filmului Ecologist EcoFest, aceasta a afirmat că festivalul a fost până acum găzduit Suceava şi Bucureşti şi presupune implicarea multor elevi, organizatorii având un parteneriat şi cu Ministerul Educaţiei.

Contractele individuale de muncă ale angajaţilor din instituţiile de cultură din Craiova au fost suspendate pe luna aprilie a.c. în două etape: de la 1 aprilie la 13 aprilie şi de la 14 aprilie la 27 aprilie prin acte adiţionale emise în baza deciziilor managerilor. "Pe motiv că nu există bani pentru salarii, au fost emise acte adiţionale prin care se suspendă contractul individual de muncă ca urmare a reducerii sau întreruperii temporare a activităţii, iar indemnizaţia plătită din fondul de salarii este de până la 75% din salariul de bază. Nu ştim însă dacă această indemnizaţie este şomaj tehnic, pentru că acum un an, când am fost în şomaj tehnic, indemnizaţia era plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, iar de data aceasta este plătită din bugetul de salarii. Nu înţelegem însă cum de sunt fonduri pentru festivaluri, dar pentru activitatea noastră nu sunt", a declarat unul dintre artiştii craioveni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.