DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Lia Savonea, șefa CSM, spune ce s-a discutat, de fapt, la întâlnirea cu Tudorel Toader și Viorica Dăncilă la Palatul Victoria

Inquam Photos / Octav Ganea
savonea la csm

Lia Savonea, șefa CSM, a fost la întâlnirea cu Tudorel Toader și Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, unde s-a decis abrogarea unui articol din controversata OUG 7. Savonea a făcut mai multe precizări după discuțiile delasediul Guvernului.

Având în vedere interesul public justificat, legat de modul în care Consiliul Superior al Magistraturii şi-a exercitat prerogativele legale referitoare la şedinţa Plenului de azi şi întrevederea de la sediul Guvernului României,

Citește și: Kaufland majorează salariile angajaților! Totul se întâmplă de la 1 martie

În scopul informării corecte, atât a magistraţilor, cât şi a opiniei publice în general, președintele CSM, Lia Savonea, aduce la cunoştinţă publică următoarele:

Situaţia generată de adoptarea O.U.G. nr. 7/2019 a determinat convocarea pentru astăzi, 25 februarie 2019, a Plenului Consilului Superior al Magistraturii în vederea dezbaterii efectelor adoptării ordonanţei şi stabilirea demersurilor care se impun a fi efectuate de către Consiliu.

Citește și: Este oficial! Programul Prima casă continuă și în acest an

Cu referire la propunerile Consiliului, acestea au în vedere următoarele: Necesitatea amânării sau a modificării unor dispoziţii referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, concursul de admitere în magistratură, formarea iniţială a auditorilor de justiţie, stagiul judecătorilor şi procurorilor, examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor, concursul de promovare în funcţii de execuţie şi de numire în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor sau concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost semnalată de Consiliul Superior al Magistraturii încă din anul 2018.

Din această perspectivă, sunt relevante cele reţinute de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în Hotărârea Plenului nr. 1038 din 13 noiembrie 2018, prin care a fost avizat favorabil, cu observaţii, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei şi care a cuprins, în Anexă, propuneri referitoare la toate aspectele anterior menţionate.

Citește și: Robert Turcescu a izbucnit în emisiunea lui Rareș Bogdan: ‘Nu vi se pare că e de noaptea minții?’

Pentru a da eficienţă propunerilor formulate de Plen, aceste aspecte au fost reiterate ulterior, prin sesizări adresate autorităţii executive, atât în anul 2018, cât şi în anul 2019, de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere caracterul urgent al multora dintre măsurile propuse.

Toţi membrii Consiliului s-au exprimat ferm în sensul că principiul cooperării loiale interinstituţionale impune acordarea unui termen rezonabil pentru exprimarea avizului consultativ, chiar şi în situaţiile în care adoptarea unui act normativ reclamă urgenţă.

Citește și: Kaufland majorează salariile angajaților! Totul se întâmplă de la 1 martie

În baza mandatului acordat astăzi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele a participat la întâlnirea organizată la sediul Guvernului României, cu Premierul României.

În urma acestor discuţii, s-a agreat propunerea Consiliului Superior al Magistraturii privitoare la asigurarea unui termen rezonabil pentru emiterea avizului, menţinerea solicitărilor formulate de Consiliu, precum şi măsura abrogării modificărilor aduse dispoziţiilor art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor referitoare la posibilitatea numirii judecătorilor în funcţii de conducere la unităţile de parchet, dar şi revenirea asupra dispozițiilor care vizează drepturile specialiştilor IT.

Citește și: Este oficial! Programul Prima casă continuă și în acest an

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi reafirmă deschiderea permanentă către dialog, atât cu magistraţii, cu reprezentanţii celorlalte puteri şi, în general, cu întreaga societate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.