Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libanul, care se confruntă cu o criză financiară fără precedent, renunţă să-şi onoreze bonurile de Trezorerie emise în dolari

Operation World
Liban

Libanul, care se confruntă cu o criză financiară fără precedent, a anunţat luni că nu-şi va plăti bonurile de Trezorerie emise în dolari, în cadrul unui plan de restructurare a datoriei publice, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ministerul Finanţelor a anunţat într-un comunicat că Libanul - care se află deja în incapacitate de plată de la 9 marti - ”îşi va suspenda plata tuturor eurobondurilor care ajung la scandenţă”, referindu-se la bondurile de Trezorerie emise de stat în devize străine şi pe care urma să le ramburseze în tranşe succesive până în 2035.

Citește și: Iohannis: ‘Dragi pensionari: nu va expuneți inutil unui risc uriaș, limitați orice deplasare în afară domiciliului’

Autorităţile şi-au justificat decizia prin eroziunea rezervelor de devize străine din ţară. În 2020, Libanul urma să onoreze, în teorie, eurobonduri în valoare de 4,6 miliarde de dolari, a căror sumă globală, până în 2035, se ridică la aproape 30 de miliarde de dolari.

Băncile locale deţin 12,7 miliarde de dolari din totalul eurobondurilor, Banca centrală 5,7 miliarde, iar investitori străini 11 miliarde de dolari.

Ministerul a anunţat că lucrează la un plan de ”restructurare a datoriei” şi de ”stabilizare a economiei”.

Restructurarea anunţată urmează să aibă loc prin negocieri cu investitorii şi creditorii ţării.

O primă prezentare a investitorilor ("Investment presentation") urmează să aibă loc la 27 martie, a anunţat Ministerul Finanţelor, care a însărcinat societatea "Lazard Frères", consilierul financiar al statului, să organizeze această iniţiativă.

O ţară supraîndatorată, Libanul se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice de la sfârşitul Războiului Civil (1975-1990).

Citește și: Tăriceanu: ‘Nu-mi dă pace un gând! Să avem neșansa unor conducători atât de ticăloși. Au știut din timp de acest virus’

Beirutul a cerut în februarie o asistenţă tehnică din partea Fondului Monetar internaţional (FMI), însă nu a prezentat o cerere de ajutor financiar instituţiei internaţionale.

FMI este ”pregătit să ajute autorităţile în aceste eforturi”, anunţa recent un purtător de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

În afara dificultăţilor financiare, Libanul se confruntă de săptămâni de zile cu răspândirea noului coronavirus, care riscă să afecteze şi mai mult o economie aflată pe moarte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.