Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libanul construieşte un zid în apropierea celei mai mari tabere palestiniene

harta.infoturism.ro
liban

Zidul din beton pe care îl construieşte armata libaneză în apropierea celei mai mari tabere de refugiaţi palestinieni este destinat să împiedice "teroriştii" să se infiltreze, a afirmat luni o sursă militară, în timp ce locuitorii îl comparau cu "zidul ruşinii" din Israel, transmite AFP preluata de agerpres.

De peste o jumătate de secol şi în baza unui acord, armata libaneză nu a intrat în tabăra Ain el-Héloué, situată în vecinătatea oraşului de coastă Sidon (sud). S-a creat astfel o absenţă a legii, iar tabăra a devenit un adăpost pentru extremişti şi persoane căutate de poliţie. 

"Construcţia zidului a început în urmă cu ceva timp şi obiectivul său este de a împiedica teroriştii să se infiltreze în tabăra Ain el-Héloué din zonele învecinate", a declarat luni o sursă din cadrul armatei. 

Imagini publicate în ultimele zile pe reţele sociale arată instalarea unor blocuri masive de beton la vest de tabăra Ain el-Héloué, cea mai mare şi mai populată din cele 12 aflate în Liban. 

Potrivit sursei militare, construcţia este o "măsură de securitate" decisă după arestarea în tabără a mai multor "terorişti" căutaţi. "Nu este vorba despre o închisoare sau un zid de separare, ci de un zid de securitate (...), iar populaţia (taberei) nu va fi afectată", a dat asigurări sursa. 

Un militant din această tabără, Fouad Othman, s-a întrebat în legătură cu necesitatea acestui zid, "pentru că există baraje ale armatei la porţile taberei care controlează intrările şi ieşirile". 

În opinia sa, zidul este o insultă pentru refugiaţii palestinieni, care îl compară cu cel ridicat de statul evreu în Cisiordania ocupată, devenit un simbol al ocupaţiei israeliene. 

La rândul lor, libanezii şi-au exprimat indignarea pe reţelele sociale. "În curând, copii de la Ain el-Héloué vor picta desene despre Palestina şi libertate pe zidul ruşinii", a scris unul dintre ei. 

Şeful forţelor de securitate palestiniene din Liban, generalul Mounir al-Maqdah, a afirmat că, "dacă guvernul libanez ar fi tratat cu ani în urmă dosarul prezenţei palestiniene în Liban, nu ar fi fost necesar să construiască un zid de separare sau turnuri de control". 

Peste 54.000 de palestinieni înregistraţi pe lângă Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) trăiesc în tabăra Ain el-Héloué care mai adăposteşte de câţiva ani alte mii de palestinieni care au fugit din calea războiului sirian. 

Majoritatea celor aproape 450.000 de palestinieni înregistraţi pe lângă ONU ca refugiaţi în Liban trăiesc în condiţii precare, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.