Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libanul despre sancțiunile SUA: 'Este un asalt asupra parlamentului şi, ca urmare, un asalt asupra întregului Liban'

Operation World
Liban

Speakerul parlamentului libanez a considerat miercuri că noile sancţiuni ale Statelor Unite împotriva unor oficiali ai Hezbollah sunt un "asalt" asupra Libanului, în timp ce ministrul de finanţe a declarat că măsura afectează "stabilitatea financiară" a ţării, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Sancţiunile vizând doi parlamentari ai Hezbollah şi un oficial de top al mişcării musulmane şiite extind o campanie a SUA despre care Washingtonul afirmă că a desemnat 50 de indivizi şi entităţi afiliate Hezbollah începând din 2017.

Citește și: Codrin Ștefănescu a IZBUCNIT pe Raportul GRECO: 'Concluzie ilogică și bizară. Bine că nu ne cer să ne desființăm'

Este pentru prima dată când Statele Unite au vizat parlamentari libanezi membri ai Hezbollah. "Este un asalt asupra parlamentului şi, ca urmare, un asalt asupra întregului Liban", a declarat preşedintele parlamentului Nabih Berri, un aliat şiit al mişcării Hezbollah, într-un comunicat.

Nou-numiţii membri Hezbollah vizaţi de Washington sunt parlamentarii Amin Sherri şi Muhammad Raad, precum şi Wafiq Safa, al cărui rol include coordonarea cu agenţiile de securitate din Liban.

CITEȘTE ȘI: Unul dintre cele mai folosite medicamente poate fi fatal! Cum îți dai seama că ai o intoleranță la aspirină

Hezbollah, puternic înarmat şi susţinut de Iran, este considerat mişcare teroristă de către Statele Unite. Influenţa sa politică în Liban s-a extins de la alegerile de anul trecut care au avut ca rezultat o majoritate parlamentară pentru această grupare şi aliaţii săi politici.

Hezbollah nu a difuzat un comunicat oficial ca răspuns la ultimele sancţiuni. Deputatul Hezbollah Ali Ammar a declarat miercuri canalului libanez LBC că sancţiunile sunt o "medalie de onoare". "Acţiunea americană este un atac asupra suveranităţii naţionale şi este datoria guvernului să apere această suveranitate şi să o protejeze", a spus el.

Potrivit secretarului de stat american Mike Pompeo, sancţiunile sunt o parte din eforturile de contracarare a "influenţei corupte" a Hezbollahului în Liban. Statele Unite au reimpus de asemenea sancţiuni Iranului după ce s-au retras din acordul nuclear al puterilor mondiale cu Teheranul în 2018.

CITEȘTE ȘI: Sucul de aloe, între mit şi adevăr: Ce beneficii are de fapt şi care sunt riscurile

Ministrul de finanţe Ali Hassan Khalil, membru al formaţiunii lui Berri, a declarat marţi noapte că sancţiunile împotriva Hezbollah sunt "nejustificate şi nu servesc stabilităţii financiare".

"Libanul şi băncile sale sunt angajate să respecte toată legislaţia şi nu există nicio justificare pentru escaladarea acestor

sancţiuni", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.