Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libanul solicită reînnoirea mandatului misiunii UNIFIL

harta.infoturism.ro
liban

Ministrul de externe libanez Gebran Bassil a anunţat, marţi, că susţine reînnoirea mandatului Forţei interimare a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL) pentru încă un an, precum şi solicitările americane şi israeliene potrivit cărora membrii UNIFIL trebuie să depună mai multe eforturi pentru a stopa procurarea de arme de către mişcarea Hezbollah, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

''Păstrarea mandatului @unifil este necesară pentru pace şi stabilitate, în caz contrar vor fi periclitate eforturile @ONU', a scris ministrul Gebran Bassil pe Twitter. Consiliul de Securitate al ONU va supune la vot în această săptămână reînnoirea mandatului UNIFIL, care expiră joi, 31 august. 

UNIFIL asigură patrularea la graniţa de sud a Libanului, cea cu Israelul. Mandatul său, reînnoit anual, a fost extins de la misiunea iniţială din 1978, după războiul din 2006 dintre Israel şi militanţii Hezbollah, organizaţie şiită susţinută de Iran. 

Washingtonul consideră Hezbollah, care îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi are o prezenţă solidă în sudul Libanului, drept organizaţie teroristă. 

Israelul a reclamat constant faptul că UNIFIL are o abordare prea 'soft' faţă de respectarea încetării focului din 2006 şi a cerut măsuri mai ferme contra acţiunilor militare ale Hezbollah, despre care israelienii susţin că încalcă armistiţiul. 

De partea sa, Libanul acuză Israelul de încălcarea încetării focului prin trimiterea de avioane militare în spaţiul aerian libanez. 

La începutul acestei luni, ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a cerut ca UNIFIL să poată inspecta oraşele libaneze mai rapid şi a insistat pe nevoia de acces nelimitat la toate locurile suspecte. Oficialii israelieni doresc ca UNIFIL şi armata libaneză să acţioneze contra Hezbollah prin descoperirea armelor ascunse şi a locurilor de amplasare a acestora, estimate la câteva mii de către partea israeliană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.