Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liber la arderea Coranului: Decizia justiției suedeze care îl va înfuria pe Erdogan și care poate bloca aderarea Suediei la NATO

wikipedia.org
coran

Poliţia ar fi trebuit să autorizeze două manifestaţii, până la urmă interzise, la care manifestanţi voiau să ardă exemplare de Coran, în februarie - un subiect sensibil, care înfurie Turcia şi blochează o aderare a Suediei la NATO -, stabileşte Curtea Administrativă de Apel, care confirmă astfel o hotărâre în acest sens a unei prime instanţe, relatează AFP, potrivit  news.ro.

 

Subiectul arderii Coranului este un subiect sensibil în Suedia, unde o manifestaţie, în ianuarie, când a fost ars un exeplar al Coranului în faţa Ambasadei Turciei la Stockholm, a înfuriat Ankara, care blochează o aderare a Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Organizarea altor două manifestaţi asemănătoare, la 6 şi 9 februarie, când urmau să fie arse exemplare ale cărţii sfinte a islamului, a fost refuzată de către Poliţia din Stockholm, care a invocat riscul uor tulburări ale ordinii publice.

Potrivit poliţiei, distrugerea Coranului prin foc este un fenomen în creştere în această ţară, care a făcut din Suedia ”o ţintă mai prioitară a unor atentate”.

Aceste indendieri nu au avut, astfel, loc.

Manifestanţii au făcut apel împotriva acestei decizii, apreciind că dreptul lor constituţional de a manifesta a fost călcat în picioare.

Tribunalul administrativ le-a dat dreptate la începutul lui aprilie, iar poliţia a făcut apel împotriva acestei hotărâri.

Luni, Curtea Administrativă de Apel a confirmat hotărârea tribunalului din prima instanţă şi a stabilit că riscurile în domeniul securităţii invocate de poliţie ”nu au o legătură suficient de clară” cu manifestaţiile respective.

Turcia blochează aderarea Suediei la NATO, care se ia cu o decizie unanimă a membrilor ALianţei Nord-Atlantice.

Ea acuză Stocholmul de faptul că  este incapabil să acţioneze împotriva unor grupări kurde instalate în Suedia, pe care le consideră ”teroriste”.

Distrugerea Coranului, în ianuarie, a înfuriat lumea musulmană, a condus la săptămâni de manifestaţii, apeluri la boicotarea unor produse suedeze şi a sporit furia în Turcia.

”Este clar că cei care au cauzat o astfel de ruşine în faţa Amabsadei ţării noastre nu se mai pot aştepta la vreo bunăvoinţă din partea noastră în privinţa cererii lor de a a adera a NATO”, declara atunci preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.