Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii acuză un TUN financiar de proporții dat la Sectorul 1: Spitalul promis de primarul invizibil de la Sectorul 1 crește văzând cu ochii, doar pe hârtie

arhiva personala
Tanase Stamule

Liberalii critică dur proiectul unui mare spital în Sectorul 1 al Capitalei. Prin vocea lui Tănase Stamule ei susțin că ar fi vorba de un proiect electoral și de un adevărat tun financiar dat de primarul ”invizibil al Sectorului 1” Dan Tudorache care nici măcar nu a venit în Consiliul Local al Sectorului 1 cu un studiu care să fie aprobat de consilierii locali. Asta în vreme ce în totală lipsă de transparență anunță achiziții după achiziții pentru acest obiectiv:

”Primarul invizibil de la Sectorul 1 a anunțat recent că va da drumul licitației pentru construcția spitalului nou din sector. Modul în care vrea să lanseze licitația încalcă nu doar procedurile, dar ridică și numeroase semne de întrebare. De la 350 milioane de euro, la cât a fost estimată inițial construcția spitalului, cu tot cu dotări, în faza de prefezabilitate, acesta ar urma să ajungă – nu se știe cum și de ce – la nu mai puțin de 504 milioane de euro, fără dotări.

Și toate acestea în condițiile în care Consiliul Local Sector 1 nu a validat niciun studiu de fezabilitate cu indicatori tehnico-economici pentru construirea spitalului, ci a aprobat doar crearea unei companii municipale, dotată cu un capital social de 120 milioane euro, care să se ocupe de gestionarea proiectului.

Când a fost făcut studiul de fezabilitate, cine l-a făcut și cine l-a aprobat, tăcere. Știm doar că Primăria de la Sectorul 1 este dispusă să plătească mai mult, pentru a primi mai puțin.

La valoarea estimată de 504 milioane de euro fără dotări, rezultă un preț de construire de 5.040 euro pe metrul pătrat, desi terenul pe care ar urma să fie ridicată unitatea medicală a fost deja achiziționat.

Dar întrebările legate de acest proiect faraonic al primarului invizibil sunt și mai numeroase. De pildă, își permite Primăria Sectorului 1, care are un buget anual de investiții estimat la 200 milioane de euro, să aloce timp de trei ani câte 170 milioane de euro doar pentru construirea acestui spital? Care sunt proiectele de investiții ce vor trebui amânate, în aceste condiții ? Există vreun acord cu Ministerul Sănătății să preia o parte din costurile construirii spitalului, sau acesta va rămâne în administrarea exclusivă a Primăriei, care va trebui, pe cale de consecință, să continue să aloce între 70 și 100 milioane de euro anual pentru întreținerea unității medicale?

Construirea spitalului este o necesitate pentru București, fără îndoială, însă modul superficial în care a fost tratat acest subiect și încercarea vădită a primarului invizibil de a da un tun la sfârșit de mandat și, de ce nu, de a își crea un capital electoral, nu pot decât să prefigureze eșecul acestui proiect.

Este deja notorie încercarea aceluiași edil de a cheltui nu mai puțin de 60 de milioane de euro pentru construirea a nu mai puțin de nouă patinoare în sector. Când informația a răsuflat în presă și încercarea de sifonare a banilor publici a fost demascată, primăria a retras anunțul de licitație al cărui termen limită de depunere a ofertelor era, culme tupeului, 23 decembrie 2019.

Cer, pe această cale, Consiliului Local Sector 1 să ia măsuri pentru respectarea tuturor procedurilor privind construirea acestui spital, pentru a preveni orice act de corupție și incompetență. Cer, de asemenea, edilului și responsabililor cu acest proiect să respecte principiul transparenței și să prezinte public documentele pe baza cărora au pregătit/pregătesc documentația pentru lansarea licitației de construire a spitalului.”, susține Tănase Stamule într-un comunicat remis redacției.

Totul în contextul în care primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a anunțat la început de an printr-o postare pe Facebook că are vești bune și că procedurile pentru constuirea Spitalului “Sfântul Vasile cel Mare” sunt în linie dreaptă:

”Începem anul perfect! Primul pas concret pentru cel mai modern spital de urgență, ridicat de la 0, în Sectorul 1, s-a făcut! Licitația pentru construirea Spitalului “Sfântul Vasile cel Mare” este publicată deja pe platforma de achiziții publice SICAP. Licitaţia vizează atât elaborarea fazei de proiectare, cât şi a fazei de execuţie a lucrării. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 19 februarie.”, a scris Primarul Sectorului 1.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.