Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii au format menghina perfectă pentru USR-PLUS: stiloul de aur de la Cotroceni/ ANALIZĂ

Inquam Photos/ Octav Ganea
negocieri coalitie

Liderii USR-PLUS au pornit o adevărată furtună în coaliția de guvernare, după ce Vlad Voiculescu a fost remaniat de Florin Cîțu. Lipsa de experiență politică s-a văzut din plin la cei de la USR-PLUS, care au cerut capul lui Florin Cîțu, în caz contrar urmând să iasă de la guvernare.

Din acel punct, liderii USR-PLUS au fost prinși în menghină de PNL. Conform surselor din PNL, atacul frontal la adresa premierului Florin Cîțu a înlăturat orice urmă de tensiune internă din partid, iar liberalii s-au strâns arici în jurul lui Florin Cîțu.

Cei de la USR-PLUS au sperat că tensiunile din interiorul PNL și apropierea Congresului vor scinda partidul, iar Ludovic Orban va mușca momeala de a reveni la Palatul Victoria. Conform surselor noastre, Orban, Cîțu și liderii PNL au avut discuții cu președintele Klaus Iohannis, cel care le-a dat asigurări că este 100% alături de ei în acest război politic. ”Președintele nu va scoate stiloul de aur”, ne-au precizat surse din PNL.

Klaus Iohannis l-a asigurat pe Florin Cîțu că îi susține demersul și a dat de înțeles că nu l-ar mai dori pe Ludovic Orban în funcția de premier.

Înlăturarea lui Florin Cîțu pare misiune imposibilă pentru USR-PLUS, astfel că nu le-ar mai rămâne decât două variante: fie vor ieși de la guvernare, fie vor ceda și vor numi un nou ministru la Sănătate.

O ieșire de la guvernare a celor de la USR-PLUS ar conduce la un adevărat blocaj politic. Pentru liberali ar fi extrem de greu să facă o nouă majoritate în Parlament, însă întreaga criză politică va fi pusă în în cârca celor de la USR-PLUS, cei care vor deveni oamenii care au sabotat stabilitatea Guvernului, în plină pandemie.

Pentru USR-PLUS o forțare a alegerilor anticipate ar însemna sinucidere curată. Întreaga campanie ar fi concentrată pe iresponsabilitatea liderilor celor două partide și, în plus, ar oferi șansa revenirii PSD la guvernare. Conform sondajelor, PNL și USR-PLUS s-au erodat la guvernare, în timp ce PSD este în creștere, în opoziție.

Practic, celor de la USR-PLUS le mai rămâne doar varianta unei piruete politice, să numească un nou ministru și să revină la relații mai bune în coaliție. Și aici vor avea probleme cei de la USR-PLUS, asta pentru că sursele noastre ne-au precizat că premierul Florin Cîțu nu va accepta variante precum Andreea Moldovan sau alți miniștrii care ar veni cu Vlad Voiculescu consilier, acesta conducând din umbră Ministerul Sănătății.

La acest moment, liderii USR-PLUS se află în menghina perfectă, iar faptul că PNL s-a strâns arici în jurul lui Florin Cîțu arată, din nou, experiența politică a unui partid care are la conducere un politician care activează din anii 90 în spațiul politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.