Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii iau la țintă Consiliul Legislativ: Este singura instituţie a cărei conducere este numită pe viaţă

Facebook
pnl

Liberalii reclamă că o instituție ai cărei șefi sunt numiți de Parlament și care concurează cu CCR în anumite aspecte, are conducere pe viață și avansează varianta schimbării legii.

Citește și: MUTARE-ȘOC în București: campania PSD, condusă de un veteran al politicii .

„Un organism din structura Parlamentului României, Consiliul Legislativ, continuă să se afle într-o situaţie bizară. Este singura instituţie din România a cărei conducere este numită în funcţie pe viaţă. Legea de funcţionare nu are prevăzută o durată maximă a mandatului conducerii şi nici nu există o procedură de revocare din funcţie. Există doar procedura de numire în funcţie. De altfel, actualul preşedinte se află în această postură de 19 ani, din 2001. Singurele persoane din conducere care au CV-ul publicat pe site sunt preşedintele Secţiei de Drept Privat şi secretarul general. Despre ceilalţi şefi publicul nu poate afla nimic de pe site-ul Consiliului Legislativ.

Printre cele mai importante atribuţii ale acestui organism se numără analizarea şi avizarea proiectelor şi propunerilor de legi, ordonanţe şi hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului, dar şi a amendamentelor supuse dezbaterii comisiilor din Parlament şi proiectele de legi sau propunerile legislative primite de comisii după adoptarea lor de către una dintre camerele Parlamentului. De asemenea, elaborează unele proiecte de coduri ori de alte legi de complexitate deosebită.

Dar, cel puţin la fel de important, este faptul că examinează conformitatea legislaţiei cu prevederile şi principiile Constituţiei şi sesizează birourile permanente ale Camerelor Parlamentului şi, după caz, Guvernul asupra cazurilor de neconstituţionalitate constatate. Chiar dacă avizul este consultativ, el nu trebuie să lipsească legilor, pentru că asigură concordanţa reglementării propuse cu Constituţia, cu legile-cadru în domeniu, cu reglementările Uniunii Europene şi cu actele internaţionale la care România este parte. El asigură corectitudinea şi claritatea exprimării juridice şi înlătură contradicţiile sau necorelările din proiectele de acte normative. Din acest punct de vedere, Consiliul Legislativ este chiar mai puternic decât Curtea Constituţională a României, pentru că, deşi hotărârile CCR nu pot fi contestate, judecătorii constituţionali au mandate limitate în timp.

Aşa ceva nu este normal. Atât timp cât nu este o cale de revocare, cei din Consiliul Legislativ nu simt nici o responsabilitate să respecte atribuţiile enumerate mai sus. Noi, parlamentarii, îi putem ajuta, prin intermediul unui proiect legislativ, să intre în normalitate”, a transmis deputatul Dumitru Oprea (PNL), într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.