Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii, somaţi să se dezică total de Oprea: 'Este un pericol real pentru regimul democratic'

gabi oprea 1

După căderea moţiunii de cenzură, Alina Gorghiu a declarat că PNL nu va mai negocia cu liderii politici care îl ţin la Guvern pe Ponta. Această declaraţie nu este, însă, de ajuns, consideră Stelian Tănase, fostul şef al TVR. Tănase îi avertizează pe liberali că trebuie să rupă orice legătură cu Gabriel Oprea, pentru că acesta reprezintă un pericol pentru democraţie, iar o alianţă cu el ar fi toxică şi ar duce la pierderea voturilor.

Stelian Tănase afirmă că, imeediat după ce Iohannis a câştigat alegerile, liberalii au început să-l curteze pe Oprea în culise. "Imaginea proastă și reputația sulfuroasă a acestui general cu o biografie cu multe pete albe, mirosind de la o poștă a servicii, ajuns din ofițer de intendență general cu 4 stele – nu a contat. Deși evident generalul Oprea reprezintă o soluție imorală, liberalii au avut și au o atitudine ambiguă față de el, sperînd să-l atragă într-o alianță care să-i aducă la putere înainte de alegeri. Asta a tăiat tăișul critic de care PNL ar fi trebuit să dea dovadă. Toate gafele generalului, toate atitudinile lui antidemocratice, cazone, i-au fost trecute cu vederea în loc să fie denunțate energic. Practic nu a fost niciodată criticat de PNL, pentru că pe fond i s-a cerșit colaborarea. Încercarea de a ajunge la o înțelegere cu generalul Oprea a creat însă o ambiguitate a liberalilor în spațiul public care nu a fost deloc folositoare. Dimpotrivă. Alina Ghorghiu a declarat amar după căderea moțiunii 'Oprea a jucat la dublu'. Da, cum altfel!? Nici nu a fost prima dată.

Ar fi normal ca măcar acum – în ultimul ceas înainte de intrarea în anul decisiv 2016 cu alegeri locale și parlamentare – și liberalii să termine să joace 'la dublu' – una pentru electorat în conferințe de presă și alta în culise. Cu Oprea nu trebuia negociat nimic. Azi ar fi cel puțin oportun o declarație oficială fermă a PNL care să întărească declarația Alinei Gorghiu de mai jos. Declarație prin care PNL să refuze pe viitor o soluție imorală, în acest caz apropierea de Oprea. Să respingă orice tratative, înțelegeri cu UNPR. Prețul politic este – cum se și vede în aceste zile – mult prea mare pentru liberali.

Generalul Oprea este un politician autoritar și antiliberal ca formulă ideologică. Oprea este un pericol real pentru regimul democratic din România cu ambițiile lui dictatoriale, cu pofta lui de a impune în jur ordine și disciplină. Iată și declarația despre care aminteam – 'Am luat decizia să refuzăm să ne așezăm la masă cu cei patru lideri de partide politice care duc România pe un drum greșit până când vor renunța la soluția compromițătoare pentru România — anume Victor Ponta prim-ministru. (…) Vom refuza să ne așezăm la masă cu un partid sau cu o Coaliție care nu dă semne că a înțeles pericolul de a-l ține pe Victor Ponta în continuare la Palatul Victoria'.

Nu ajunge. Și nu e vorba doar de Ponta, ci de principii. Declarația Alinei Gorghiu ar trebui întărită de una oficială a PNL, ca document de partid. Sigur că mai multe structuri PNL din teritoriu vor cîrti nemulțumite. Dar liberalii acum trebuie să se adreseze nu atît cadrelor, cît să se deschidă spre electorat, acolo de unde se adună voturi și unde generalul Oprea este privit cu neîncredere, chiar detestat. El trebuie izolat, ținut cît mai departe de PNL. Generalul Oprea trebuie clar definit public ca un adversar politic. Orice apropiere de el, orice tăcere privind manifestările sale nedemocratice și care încalcă legea și Constituția trebuie sancționate dur. Alianța cu el este toxică. Nu aduce voturi, ci pierde", scrie Stelian Tănase pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.