Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalul Tănase Stamule, despre centrala de la Cernavodă: 'Investițiile vor regenera toată industria nucleară din România!'

Radu Pop
stiripesurse.ro
Tanase Stamule

Liberalul Tănase Stamule, decan la ASE, a explicat în cinci puncte de ce este atât de importantă investiția americană de la Cernavodă.

„1. Tehnologia americană și canadiană ce vor fi folosite pentru cele două reactoare ne vor face total independenți față de lanțurile de aprovizionare rusești. Spre deosebire de vecinii noștri bulgari, sârbi și unguri care se bazează pe tehnologia învechită și sensibilă din punct de vedere al securității strategice de proveniență rusească, România va avea o centrală 100% cu tehnologie nord-americană și europeană”, explică Stamule, într-un editorial pentru publicația Adevărul.

„2. Prin construirea unei capacități atât de mare de producție energetică stabile, cu potențial de echilibrare pentru alte surse energetice, se deschide și posibilitatea de a crește masiv investițiile în energie regenerabilă. Faptul că CNU va putea echilibra masiv toată piața creează un efect de multiplicare pentru toată regiunea.

3. Prin capacitatea suplimentară de producție, România va putea asigura 100% din nevoile energetice ale Basarabiei, creând premisele unei parteneriat strategic pe termen lung cu frații noștri și implicit ruperea acestora de sfera de influență rusească.

4. Investițiile de câteva miliarde de euro vor regenera toată industria nucleară din România. Toți furnizorii istorici ai CNU care astăzi sunt într-o situație economică vulnerabilă sunt în discuții cu jucători mari mondiali pentru a intra în diferite forme de parteneriate. Acest proiect va duce la retehnologizarea și creșterea competitivității întregii industrii nucleare a României. În acest fel, companiile românești din domeniu vor deveni competitive la nivel internațional, nu doar pentru a lucra la acest proiect, dar și pentru a livra pentru alte proiecte.

5. Energia nucleară de la Cernavodă, împreună cu gazul din Marea Neagră, dublate de eolienele din Dobrogea și instalațiile solare ce vor fi instalate în următoarea perioadă vor transforma România într-o țară extrem de competitivă și sigură din punct de vedere energetic, ceea ce va atrage implicit o serie de investitori strategici din domenii precum siderurgia sau petrochimia, care necesită consumuri ridicate de energie.

Eforturile constante făcute de ministrul energiei Virgil Popescu pentru dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, dar și coerența în acțiuni a conducerii Nuclearelectrica ne-a dus astăzi în poziția de a demara unul dintre cele importante proiecte din istoria României. Reușita acestui proiect înseamnă așezarea României în poziția de lider în regiune pentru următorii treizeci de ani, iar faptul că partenerii americani arată constant un nivel ridicat de încredere în omologii din România ne spune că suntem pe drumul cel bun", a concluzionat Stamule.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.