Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia are nevoie de o opţiune non-militară pentru a pune capăt conflictului, susține secretarul general al Ligii Arabe

News24
Libia

Lumea are nevoie de o opţiune non-militară pentru a rezolva conflictul din Libia, a declarat marţi secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit, care a condamnat în acelaşi timp orice formă de intervenţie militară străină în această ţară răvăşită de război, relatează DPA.

"Opţiunea militară nu va aduce victoria pentru nici una dintre părţi. Acţiunea militară nu va aduce pacea şi stabilitatea pe teritoriul libian", a spus Abul Gheit în cadrul unei reuniuni online de urgenţă a miniştrilor de externe din ţările arabe, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Cutremur pe piața din România! DNA intră tare și destructurează caracatița anunțată de Nelu Tătaru

El a adăugat că soluţia politică este singura cale de a rezolva criza libiană.

Abul Gheit a mai declarat că Liga Arabă a încercat să oprească luptele şi să obţină o detensionare din aprilie 2019, când forţele din estul ţării conduse de comandantul Khalif Haftar au început ofensiva militară pentru a captura capitala, Tripoli, de la Guvernul de Uniune Naţională (GNA) sprijinit de ONU.

Un armistiţiu pe toate fronturile de luptă, în special în jurul oraşului Sirt, le va permite părţilor aflate în conflict în Libia să reia negocierile mediate de ONU pentru a ajunge la un acord pentru o încetare a focului comprehensivă şi permanentă pe întreg teritoriul ţării, a mai spus el.

Citește și: Dezvăluire din ședința programată de Klaus Iohannis, la care participă și Ludovic Orban: Nu s-ar mai deschide .

Totuşi, el a subliniat că orice pregătiri pentru un armistiţiu nu vor avea succes dacă mercenarii şi luptătorii străini nu sunt expulzaţi din ţară, dacă miliţiile armate nu sunt destructurate şi dacă nu este împiedicată continuarea intervenţiilor militare străine.

În ultimele săptămâni, luptători aliaţi cu GNA, care este sprijinit de Turcia, au recâştigat controlul asupra mai multor zone din apropiere de Tripoli, zădărnicind campania de 14 luni a lui Haftar.

Acesta este sprijinit de Egipt, Rusia şi Emiratele Arabe Unite.

Ţară bogată în petrol, Libia este devastată de conflict de când revolta din 2011 a dus la îndepărtarea dictatorului Muammar Gaddafi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.