Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia şi Turcia au semnat două acorduri militare care prevăd modernizarea de către Ankara a aviaţiei militare libiene

Anadolu Agency
zone economice exclusive turcia libia

Libia şi Turcia au semnat marţi două acorduri militare care prevăd modernizarea de către Ankara a aviaţiei militare libiene, la trei săptămâni după încheierea unui acord de prospectare a hidrocarburilor în apele libiene, a anunţat guvernul de la Tripoli, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acordurile au fost semnate la Istanbul de ministrul apărării turc, Hulusi Akar, şi de premierul guvernului de la Tripoli, Abdelhamid Dbeibah, care se află în vizită în Turcia pentru a participa la un târg de apărare.

Potrivit unei declaraţii a guvernului libian, primul acord se referă la "îmbunătăţirea capacităţilor aviaţiei militare a Libiei datorită expertizei turce în acest domeniu".

Al doilea acord "include mai multe convenţii de punere în aplicare referitoare la acordul de securitate semnat în 2019" de Ankara şi de fostul guvern de la Tripoli, alături de un controversat acord de delimitare maritimă care a provocat nemulţumirea Uniunii Europene.

În schimbul acordurilor bilaterale din 2019, Turcia a ajutat guvernul de la Tripoli să respingă, în iunie 2020, ofensiva condusă de forţele mareşalului Khalifa Haftar, liderul din estul ţării, de a cuceri capitala Tripoli din vestul ţării, ţara fiind afectată de lupte pentru putere între autorităţile din est şi cele din vest.

Ţară bogată în petrol, Libia este devastată de multiple conflicte interne izbucnite după căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011.

La începutul lunii octombrie, Libia şi Turcia au semnat un acord de prospectare a hidrocarburilor în apele libiene, denunţat de Grecia şi Egipt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.