Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LICITAȚIE pe Tăriceanu. DETALIILE care fac din el jolly joker-ul anului. Misterul anunțului lui Dragnea privind posibila candidatură prezindețială comună

sah

Un anunț interesantă făcut de Liviu Dragnea relansează calculele pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Liderul PSD a anunțat că ia în calcul o candidatură comună PSD-ALDE. E pentru prima dată când de la cel mai înalt nivel din PSD este promovată această posibilitate negată vehement până acum. STIRIPESURSE.RO a aflat însă care e mecanismul care a condus la admiterea unei asemenea posibilități. Dragnea îi oferă lui Tăriceanu o prezumtivă funcție de președinte al României, în timp ce Klaus Iohannis ar putea fi de acord cu o majoritate alături de ALDE și deci cu Tăriceanu prim-ministru.

DETALII grave din interiorul DNA: Dacă un dosar mergea spre achitare, procurorul se sesiza și judecătorul devenea țintă

Contextul e unui interesant. Cu două condamnări în spate, șeful PSD ar vrea spațiu de manevră pentru a putea executa marile jocuri până la alegeri și în cazul unui succes să aibă și șansa unei reabilitări totale. De partea cealaltă, Klaus Iohannis e conștient că o luptă de uzură cu PSD e complicată, iar o continuare a unui nou mandat cu un guvern în care PSD e vioara I nu îi surâde deloc. De aici și negocierile secrete între liberali și cei din ALDE pentru o mai mare apropiere și o posibilă colaborare de anul viitor.

Nici Tăriceanu nu a stat cu mâinile în sân conștient că oricând poate fi aruncat peste bord de PSD. Chiar se spune pe holurile Parlamentului că o tentativă a ALDE de a se decupla de PSD l-ar lăsa pe Tăriceanu fără cel puțin jumătate din actualele efective parlamentare. Conștient că ALDE e doar un vehicol de moment și că el reprezintă de fapt partidul (în sondaje el are de trei ori mai mult decât partidul la intenție de vot), șeful Senatului lasă toate ușile deschise.

SONDAJ CURS - Partidele susţinute de români, în fiecare regiune istorică. Opţiunile rural/urban

Vizita de acum o lună de la Bruxelles l-a convins însă că cea mai bună variantă e aceea a temporizării. Așa s-a opus unui OUG pentru Codurile penal și de procedură penală, a blocat cota de impozitare progresivă și chiar procedura de demitere a președintelui României. Se știe de asemenea că prin terți comunică cu Cotroceniul după ce la Bruxelles i s-a spus că o colaborare este necesară și că actualul lui coleg este nefrecventabil. De remarcat că spre deosebire de Liviu Dragnea, Tăriceanu a evitat să voteze Codul Penal și Codul de procedură penală.

Potrivit informațiilor noastre din PSD chiar și anunțul lui Liviu Dragnea privind o candidatură unică reprezintă tot o temporizare. Este sută la sută clar că PSD va avea un candidat al său la prezidențiale: ”Este de neconceput așa ceva! Jocuri se pot face, dar la sfârșitul zilei garantez că vom avea un candidat. In lipsa unuia e clar că partidul nu va trage și cel susținut nu va avea nici o șansă”, ne-a spus unui din influenții lideri regionali ai PSD.

Prin urmare anunțul lui Liviu Dragnea reprezintă doar o strategie de a temporiza orice tentativă de apropiere a lui Tăriceanu de Cotroceni și o ridicare a ștechetei - oferta de a fi președinte al României pentru Tăriceanu.

"Candidatul va fi desemnat după o analiză foarte serioasă şi riguroasă. Nu pe orgolii, ci pe raţiuni. Este deschisă posibilitatea unui candidat unic. Am vorbit cu domnul Tăriceanu şi am convenit că orice variantă este deschisă, însă o să o gândim foarte bine. O să vorbim cu toţi colegii noştri şi să vedem care este varianta cu cele mai mari şanse de reuşită. Pentru noi e cel mai important ca alianţa PSD-ALDE să câştige alegerile. Ori fiecare partid va avea un candidat propriu, ori vom avea un candidat comun", a declarat Dragnea.

Liviu Dragnea anunță o Ordonanță de Urgență CRUCIALĂ: se modifică legea offshore

Candidatul PSD va fi anunţat anul acesta, a mai precizat Dragnea. "Facem analize extrem de complexe, analizăm cu foarte mare atenție. Aceste analize vor fi terminate în toamnă, spre finalul anului. Este posibil ca atunci să anunțăm și candidatul", a mai declarat liderul PSD.

Ce va alege Tăriceanu? Nimeni nu știe... dar ofertele le are deja pe masă: premier cu Iohannis președinte sau președinte cu Dragnea făcând jocurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.