DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Lider de sindicat din Dolj, despre un ordin MEN: 'Activitatea sindicală este subminată grav'

captura TV
Ministerul Educatiei

Preşedintele filialei Dolj a Sindicatului pentru Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret", Nicuşor Cotescu susține că Ordinul ministrului Educaţiei Naţionale prin care sindicaliștii sunt obligați să depună un raport de activitate la inspectoratele școlare subminează grav activitatea sindicală, anunță MEDIAFAX.

Citește și: De ce a încercat Dan Barna să ascundă salariul soției? Suma este impresionantă

Preşedinţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar sunt obligaţi ca, din acest an, să depună semestrial la inspectoratele şcolare un raport de activitate, prevedere care apare în ordinul Minsitrului Educaţiei Naţionale 4782/2019 privind „degrevarea personalului didactic desemnat de federaţiile sindicale reprezentative”.

Preşedintele filialei Dolj a sindicatului pentru Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret", Nicuşor Cotescu spune că practic prin impunerea prezentării unui raport de activitate inspectoratelor şcolare, este subminată activitatea sindicală.

„În primul rând activitatea sindicală este subminată grav, având în vedere că prin specificul activităţii conducerea sindicatului este în oponenţă cu conducerea instituţiilor. Este o situaţie hilară de a solicita şefilor de instituţii documente justificative necesare întocmirii raportului de activitate a preşedintelui de sindicat. În condiţiile date, nici un preşedinte de sindicat nu mai poate trage la răspundere anumite derapaje atât timp cât se subordonează printr-un raport de activitate", a declarat Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului pentru Învăţământul Preuniversitar "Spiru Haret"- filiala Dolj.

Citește și: Digi 24 pe făraș! Amenda uriașă primită din partea CNA

Actul normativ citat prevde la articolul 4 că „preşedinţii organizaţiilor sindicale afiliate federaţiilor reprezentative transmit semestrial inspectoratelor şcolare un raport sintetic de monitorizare privind îndeplinirea atribuţiilor specifice activităţii de monitoritare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ".

Preşedinţii de sindicate spun că prin depunerea unui astfel de raport de activitate conducerea sindicatelor se subordonează inspectoratelor şcolare şi instituţiilor de învăţământ și că, practic, pentru a face raportul de monitorizare va fi nevoie să facă rost de adeverinţe şi alte documente specifice prin care să justifice activitatea.

Conform anexei 3 a Ordinului citat, preşedinţii de sindicate au ca atribuţii să participe în grupuri de lucru pentru elaborarea proiectelor de acte normative şi/ sau administrative cu caracter normativ în domeniul învăţământului preuniversitar, respectiv pentru modificarea şi completarea acestora în baza prevederilor legale.

Citește și: Cristian Tudor Popescu iese la rampă! Sunt niște monștri, incapabili de remușcare

De asemenea, președinții de sindicate trebuie să participe la activităţi de monitorizare a concursurilor şi examenelor naţionale, să participe în calitate de observatori în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, în comisii de dialog social, comisii tehnice la toate nivelurile și în colegiile de disciplină de pe lângă inspectoratele şcolare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.