DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Lider PMP, către Anca Dragu: 'Regretabil, au rămas toate acestea la nivel de declarații și promisiuni'

epochtimes-romania.com
Anca Dragu

„Comisia pentru modernizarea Codului Electoral e o prioritate sau populism?”, este întrebarea adresată de fostul secretar general adjunct al PMP, Ioana Constantin, Ancăi Dragu: „Regretabil, au rămas toate acestea la nivel de declarații și promisiuni”.

„Comisia pentru modernizarea Codului Electoral e o prioritate sau populism? Încă de la începutul mandatului dumneavoastră de senator, dar și de președinte al Senatului României ați declarat că există o prioritate la nivelul Parlamentului României pentru organizarea unei comisii speciale care să efectueze modificări ale Codului Electoral, inclusiv să pună pe agendă reducerea numărului de parlamentari la 300. Regretabil, au rămas toate acestea la nivel de declarații și promisiuni”, se menționează în scrisoarea descisă trimisă de Ioana Constantin președintelui Senatului, Anca Paliu Dragu.

Ioana Constantin amintește că au trecut deja mai bine de 4 luni de la declarațiile Ancăi Dragu și că această comisie trebuia înființată în luna februarie

„Vă rog să precizați care este stadiul înființării acestei comisii și ce demersuri ați făcut dumneavoastră personal pentru organizarea acestei comisii, dacă există opoziție cu privire la organizarea unei astfel de comisii din partea vreunui partid din Coaliție și dacă există opoziție din partea partidelor din coaliție cu privire la vreunul dintre proiectele majore care interesează în mod special cetățenii: reducerea numărului de parlamentari la 300, revenirea la 2 tururi de scrutin, extinderea votului prin corespondență, creșterea numărului de mandate pentru Diaspora. Desigur că, în absența unui consens între partidele din Coaliție cu privire la această comisie, s-ar putea dezbate și vota direct în Parlamentul României proiecte importante de lege lăsate moștenire de Partidul Mișcarea Populară: (1) proiectul privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin – trecut tacit de Senat, se află la Camera Deputaților, unde trebuie numai pus pe ordinea de zi, dezbătut și votat. Este cel mai avansat proiect de lege din Parlament pe această temă; (2) proiectul privind reducerea numărului de parlamentari la 300; (3) proiectul privind votul prin corespondență și asigurarea reprezentativității mandatelor pentru românii din străinătate. Este singura formulă prin care fiecare partid în parte poate arăta românilor loialitatea față de aceste proiecte”, adaugă Ioana Constantin.

Ea afirmă că ultimele scrutinuri electorale au arătat nevoia unui Cod Electoral unificat și coerent.

„În ceea ce privește votul în Diaspora și reprezentarea românilor din afara granițelor în Parlamentul României, este cu atât mai importantă modificarea legii, având în vedere faptul că, la alegerile parlamentare din decembrie 2020, modalitatea actuală de organizare a votului prin corespondență a arătat fisuri grave, dacă ne uităm numai la cele aproximativ 15.000 de plicuri cu buletine de vot prin corespondență puse sub semnul întrebării la aceste alegeri. Fie plicurile nu au ajuns la timp, fie plicurile s-au pierdut, fie alegătorii au renunțat la votul prin corespondență și au revenit la opțiunea de a vota în mod clasic. Pentru oricare dintre aceste variante, este limpede că există puternice semne de întrebare cu privire la organizarea votului prin corespondență și sunt necesare clarificări legislative care să încurajeze cetățenii să opteze pentru această modalitate de vot, dar și să asigure accesibilitate și siguranță. Românii din afara granițelor sunt cel mai mare investitor în economia românească, sunt rana deschisă a acestei țări și avem obligația morală să le asigurăm un proces de vot nebirocratic, sigur și accesibil, indiferent în ce colț al lumii se află. Vor exista opinii care vor spune că reforma electorală nu e o prioritate în interiorul crizei sanitare, dar democrația trebuie să își urmeze cursul. Din contră, acum există un răgaz, timp în care se pot face reforme profunde, dacă există voința politică”, potrivit scrisorii deschise.

Ioana Constantin precizează că scrie Ancăi Dragu nu doar în calitate de tânăr politician care în toată activitatea sa a militat pentru aceste proiecte, ci și în calitate de fost candidat al unui partid care a obținut aproximativ 5% din voturile românilor și, prin procesul actual de redistribuire, voința românilor a fost redistribuită inclusiv către parlamentari din USR PLUS.

„Fără precedent în istoricul electoral din România, aproximativ 10 procente au fost redistribuite numai de la două partide politice. Cei mai mulți dintre votanții și simpatizanții noștri, nereprezentați azi în Parlament, dar ale căror voturi au ajuns inclusiv în coșul dvs. electoral, sunt susținători ai acestor proiecte, dacă ne uităm numai la campania de strângere de semnături pentru revenirea la două tururi de scrutin în urma căreia am colectat la nivel național peste 1.000.000 de semnături. De altfel, partidul dvs. a avut ca teme de campanie electorală atât revenirea la 2 tururi de scrutin, cât și reducerea numărului de parlamentari la 300. Organizarea acestei comisii, dar mai ales votarea proiectelor amintite mai sus țin doar de voință politică, iar dumneavoastră, fiind al doilea om în stat, aveți obligația morală față de români să spuneți public cine încetinește aceste reforme electorale, dar și să militați continuu pentru împlinirea acestor obiective. Vă adresez rugămintea de a nu împinge aceste proiecte către 2023, în an pre-electoral pentru a asigura muniție altor formațiuni politice care să invoce din nou timpul scurt dintre aceste modificări legislative și data alegerilor”, conchide Ioana Constantin.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.