Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider PNL preocupat de redarea demnitatii celor pusi la stalpul infamiei

udrea

Prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul sare in ajutorul celor pusi la stalpul infamiei de presa. Pusa la stalpul infamiei s-a declarat si Elena Udrea in discursul de luni din Parlament.

Solicitarile Andreei Paul nu fac referire directa la Elena Udrea, dar si aceasta ar putea beneficia de gesturile pe care le propune liderul PNL pentru a evita acuzatiile denigratoare din presa care afecteaza imaginea politicienilor, fie ei si cercetati penal.

"Mă adresez plenului Parlamentului României pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu un fenomen extrem de îngrijorător, care a luat amploare în peisajul mediatic în ultima vreme: atingerea gravă adusă demnității, vieţii private, onoarei şi reputaţiei unor persoane publice, sub privirile pasive ale Consiliului Național al Audiovizualului.

Nu vorbesc doar despre ”circul televizat” al arestărilor, descinderilor cu ”mascați”, alimentat de procurorii care ”scurg” informații către presă. La fel de grav este nivelul fără precedent atins de acuzațiile directe, repetate, fără dovezi, practicate de unele posturi de televiziune.

Într-atât ne-am obișnuit cu infamia, încât cei împroșcați cu noroi renunță să-i mai tragă la răspundere pe vinovați, de teama unor campanii de denigrare care le pot compromite definitiv imaginea publică și viitorul. Pentru o persoană publică, reputația este bunul cel mai de preț și cel mai ușor de murdărit.

Vă întreb, de aceea: cum le redăm demnitatea celor supuși oprobriului public prin ”justiția televizată”, dar pentru care instanțele pronunță în final verdictul ”nevinovat”? Cum le redăm demnitatea și dreptul la propria imagine celor puși la stâlpul infamiei cu acuzații denigratoare, fără dovezi?

Pentru ca aceste practici mediatice toxice să înceteze e nevoie de o serie de gesturi publice, în primul rând spre CNA. Acesta trebuie să-și recapete rolul și misiunea de a fi ”garantul interesului public”, de a asigura ” respectarea de către posturile de televiziune și radio a normelor privind informarea corectă, viața privată, demnitatea umană”.

E nevoie de o recitire a Legii Audiovizualului, pentru că nimic din prevederile acesteia nu permite și nu justifică abuzurile la care asistăm în prezent. Vă reamintesc că Legea și Codul audiovizualului le impun ”furnizorilor de servicii media să respecte libertăţile şi drepturile fundamentale ale omului, viața privată, onoarea și reputația, precum și dreptul la propria imagine”.

Un alt gest public trebuie îndreptat spre oamenii politici integri, nepătați, să-și apere cu fermitate demnitatea și reputația. Un altul, spre media, care să aibă ca scop curățarea spațiilor de emisie de limbajul injurios, penal.

Nu în ultimul rând, e nevoie de gesturi care să invite la un alt tip de limbaj public: convocări în fața comisiilor parlamentare de specialitate (mass-media și juridică), emisiuni la Societatea Română de Televiziune care să promoveze modele europene de bune practici în materie etc.

Este de la sine înțeles că niciunul dintre aceste demersuri nu va pune sub semnul îndoielii principiul fundamental al libertății presei, ci va întări dreptul publicului la o informare corectă.

România nu va putea fi resetată și reașezată pe principiile integrității și decenței fără un limbaj public civilizat, de tip european, și fără responsabilizarea celor care abuzează de libertatea cuvântului", scrie Andreea Paul pe blogul personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.