Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, despre regimul lui Lukaşenko: Este un regim terorist care trebuie oprit

tvr.ro
Svetlana Tihanovskaia

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a pledat luni la Praga pentru 'oprirea regimului terorist' al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, căruia i-a reproşat represiunea şi 'arestarea şi torturarea' jurnalistului disident Roman Protasevici, relatează EFE.

'Este un regim terorist care trebuie oprit', a declarat Tihanovskaia într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil, care a primit-o ca pe 'preşedintele ales' al Belarus.

Opozanta a condamnat 'detenţia' arbitrară a jurnalistului disident Protasevici şi a prietenei sale Sofia Sapega, după ce un avion de linie Ryanair, cu care cei doi călătoreau de la Atena la Vilnius, a fost constrâns să aterizeze la Minsk în 23 mai, scrie Agerpres.ro.

'După toate indiciile, ei au fost bătuţi şi torturaţi, iar Protasevici forţat să vorbească în faţa camerelor şi să mărturisească un delict pe care nu l-a comis niciodată', a spus Tihanovskaia.

Comunitatea internaţională a denunţat deturnarea avionului Ryanair, iar Uniunea Europeană şi-a închis spaţiul aerian pentru Belarus, interzicând companiei aeriene naţionale belaruse Belavia să aterizeze în aeroporturile blocului comunitar.

'Această reacţie a fost puternică şi proporţională', a apreciat Tihanovskaia, care a candidat la alegerile prezidenţiale din august 2020, în urma cărora Lukaşenko - aflat la conducerea ţării din 1994 - s-a proclamat învingător cu 80% din voturi.

Opoziţia a denunţat fraudarea scrutinului şi, săptămâni la rând după aceasta, manifestaţii de o amploare fără precedent au avut loc în Belarus, la care s-a cerut plecarea lui Lukaşenko. Regimul său a răspuns mişcării de contestare printr-o represiune brutală.

În contextul arestărilor opozanţilor şi jurnaliştilor în timpul campaniei electorale, al blocării internetului şi suspiciunilor de fraudă, UE şi SUA nu au recunoscut rezultatul alegerilor prezidenţiale din august din Belarus.

Tihanovskaia, care trăieşte în prezent în exil în Lituania, a declarat luni că 'zeci de mii' de concetăţeni ai săi au trecut prin închisori în ultimul an din singurul motiv că au participat la protestele împotriva guvernului Lukaşenko.

Regimul 'ultimului dictator din Europa' şi-a 'înăsprit represiunea în ultimele săptămâni, al cărui obiectiv principal este presa independentă', a subliniat ea.

Una din victimele persecuţiei este soţul ei, bloggerul şi activistul Serghei Tihanovski, deţinut într-un loc 'secret' şi cu care Svetlana nu poate vorbi decât 'prin intermediul avocaţilor'.

În cadrul vizitei sale la Praga, la invitaţia şefului Senatului ceh, Tihanovskaia va fi primită luni de preşedintele ceh Milos Zeman şi de premierul Andrej Babis, iar marţi are programate întâlniri cu ministrul de externe, Jakub Kulhanek, şi cu membri ai Senatului.

De asemenea, ea se va întâlni cu reprezentanţi ai diasporei belaruse din Republica Cehă, precum şi cu studenţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.