Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lidera opoziţiei din Belarus îl `dă de gol` pe Lukaşenko: A pierdut controlul asupra situaţiei militare din ţară

jurnaltv.md
Belarus Aleksandr Lukasenko

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko a pierdut controlul asupra situaţiei militare din ţară, unde sunt desfăşurate trupe ruse, şi încearcă să facă din Ucraina un inamic pentru a justifica prezenţa forţelor Moscovei pe teritoriul belarus, a declarat miercuri Svetlana Tihanovskaia, personalitate de prim-plan a opoziţiei belaruse, aflată în exil, relatează EFE, potrivit Agerpres.

'Ceea ce face Lukaşenko este să ameninţe oamenii, vorbindu-le despre posibile atacuri dinspre Ucraina, în căutare de duşmani externi. El spune că Ucraina ne va ataca pentru că vrea să justifice prezenţa trupelor ruse pe teritoriul nostru', a declarat Tihanovskaia într-o conferinţă de presă comună în Parlamentul European cu liderul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.

'Dar belaruşii înţeleg că nu există nicio ameninţare din partea Ucrainei, a Poloniei sau a oricărei alte ţări democratice, ei înţeleg că acum Lukaşenko face ceea ce îi cere stăpânul său (preşedintele rus Vladimir) Putin şi că el a pierdut cel puţin controlul asupra situaţiei militare din ţara noastră', a afirmat opozanta, potrivit căreia, în rândul armatei belaruse 'nu există nicio dorinţă' de a lupta cu ucrainenii.

Belarusul este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei în campania militară în Ucraina, de când şi-a pus la dispoziţie teritoriul în februarie pentru ca trupele ruse să intre în ţara vecină, şi oferă în continuare ajutor logistic armatei ruse, potrivit Statului Major ucrainean.

Lukaşenko dăduse asigurări la sfârşitul lunii septembrie că nu are intenţia de a mobiliza trupe pentru a participa la război.

Opoziţia belarusă consideră totuşi că Lukaşenko şi Putin încearcă 'să crească şi să legalizeze desfăşurarea constantă de trupe ruse pe teritoriul belarus', ceea ce reprezintă 'o ocupaţie'.

'Poziţia noastră este clară: Belarusul trebuie să se retragă oficial din participarea la războiul rusesc. Toţi soldaţii ruşi trebuie să părăsească necondiţionat Belarusul, iar toţi cei implicaţi în atacul Rusiei dinspre Belarus trebuie să fie traşi la răspundere', a declarat Tihanovskaia.

În acest scop, ea a solicitat 'mai mult sprijin' din partea Uniunii Europene pentru ţara sa, întrucât viitorul ei 'este legat' de cel al Ucrainei, cu care împart un 'inamic comun', şi a afirmat că, deşi înţelege că situaţia ţării sale a trecut în plan secund din cauza războiului din Ucraina, 'Belarusul ar trebui să fie, de asemenea, pe agendă' pentru că 'este o parte a problemei'.

'Fără un Belarus liber va exista o ameninţare constantă împotriva Ucrainei, împotriva ţărilor noastre, de aceea niciun soldat rus nu ar trebui să rămână în ţara noastră', a insistat opozanta, care a subliniat că belaruşii împărtăşesc valorile democratice europene, aşa cum au arătat-o în 2020, când au organizat proteste masive după alegerile prezidenţiale considerate fraudate de regimul Lukaşenko.

În acest sens, şeful PPE a declarat că pentru europeni Tihanovskaia este 'liderul ales' al Belarusului, întrucât nu recunosc rezultatele alegerilor care i-au atribuit victoria dictatorului Lukaşenko, 'cel mai apropiat prieten al lui Putin', cu care creează trupe comune între ţara sa şi Rusia.

În august 2020, Svetlana Tihanovskaia a candidat împotriva lui Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, după ce soţul ei, Serghei Tihanovski, un cunoscut disident şi blogger, a fost arestat înaintea începerii campaniei electorale, iar în decembrie 2021 acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru organizarea de tulburări în masă şi incitare la ură socială. La scurt timp după scrutinul în care Lukaşenko a fost dat câştigător, ea a fost forţată să plece din ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.