Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii amerindieni din Venezuela au îndemnat la acțiuni pentru protejarea Amazoniei venezuelene împotriva exploatării ilegale a minelor de aur

wallpaperaccess.com
Amazonia padure brazilia

Responsabili amerindieni din Venezuela au îndemnat vineri la "acţiuni" pentru a proteja Amazonia venezueleană de minele de aur ilegale, care proliferează în sudul ţării, denunţând "distrugerea mediului" prin contaminarea râurilor cu mercurul folosit în mineritul aurului, notează AFP, citat de Agerpres.

"Înainte, trăiam cu aurul lângă noi şi nu-i dădeam atenţie. Viaţa noastră de zi cu zi era pescuitul şi agricultura. Dar astăzi oamenii vor să urmeze această cale a distrugerii mediului", a declarat pentru AFP Narcis Pereira, un indigen din Piaroa, care face parte dintr-o delegaţie care a mers vineri la biroul Avocatului Poporului la Caracas.

"Mulţi au fost spălaţi pe creier de către cei care au plecat la muncă în mine", a adăugat el.

Responsabilii amerindieni denunţă o creştere a bolilor în regiune, precum cancerul de colon, acuzând contaminarea râurilor cu mercur, folosit în mineritul aurului.

Siturile de minerit ilegal proliferează în sudul Venezuelei, în statele Bolivar şi Amazonas, bogate în aur şi alte minereuri

Populaţiile indigene "nu pot circula liber pe teritoriile lor, sunt ameninţate, sunt obligate, în special tinerii, să se alăture unor grupuri armate ilegale ori să participe la activităţi ilicite pentru traficanţii de droguri", a denunţat Raul Cubas, coordonatorul ONG-ului Observatorio para la defensa. de la vida (Odevida).

"În cadrul aceleiaşi familii sunt oameni care lucrează în minerit sau cu traficanţii de droguri. Obiceiurile ancestrale se pierd. În urmă cu douăzeci de ani, tinerii indigeni au urmat directivele părinţilor lor apărându-şi teritoriul, apa, obiceiurile. În prezent, asta a dispărut", a explicat el.

Pe 28 mai, un grup de amerindieni a atacat cu arcuri şi săgeţi, fără să se înregistreze răniţi, un post militar situat în jungla amazoniană din sudul Venezuelei.

Cel puţin 14 "străini" au fost arestaţi, potrivit armatei, care susţine că atacul a avut loc în "represalii" la confiscarea unor "materiale de contrabandă" destinate "taberelor miniere ilegale şi structurilor criminale din Parcul naţional Yapacana", a scris pe Twitter generalul Domingo Hernandez Larez, numărul doi al armatei venezuelene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.