Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii Congresului SUA cer sancțiuni pentru fugarii moldoveni Ilan Șor, Veaceslav Platon și Vladimir Plahotniuc

stiri.md
ilan sor Veaceslav platon Vladimir Plahotniuc

Liderii republicani și democrați din comisiile pentru relații externe din ambele cameri din Congresul Statelor Unite îi cer președintelui american Joe Biden să introducă sancțiuni personale împotriva politicienilor fugari ai Republicii Moldova Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.

Într-o scrisoare deschisă, membrii Congresului american au declarat că SUA trebuie să ajute mai mult Republica Moldova, argumentând că asemena sancțiuni „vor întări eforturile guvernului moldovenesc de a consolida statul de drept și de a descuraja actorii corupți, mulți dintre care servesc și ca vectori ai influenței ruse”, transmite Replicamedia.md.

Liderii republicani și democrați din Congresul SUA au menționat în scrisoarea comună eforturile guvernării de la Chișinău în implementarea reformei justiției, în lupta anticorupție dar și ajutorul oferit refugiaților ucraineni, subliniind faptul că Republica Moldova a acceptat mai mulți refugiați pe cap de locuitor decât orice altă țară, și au declarat că SUA trebuie să ajute mai mult Republica Moldova.

„În timp ce Statele Unite au impus restricții privind vizele oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, alte personalități notorii corupte nu s-au confruntat până acum cu sancțiuni americane sau internaționale.

Dacă autoritățile americane ar amplifica și mai mult sancțiunile existente pentru a desemna cleptocrații moldoveni, acest lucru ar întări eforturile guvernului moldovenesc de a consilida statul de drept, precum și de a descuraja actorii corupți.

Mai mult, multe dintre aceste figuri corupte servesc și ca vectori ai influenței maligne ruse. De exemplu, scandalul Rusiei Laundromat a canalizat cel puțin 20 de miliarde de dolari prin Moldova pentru a finanța eforturile rusești de influență malignă în străinătate.

Acest tip de corupție, așa cum ați identificat în Memorandumul-1 privind studiul securității naționale, este în contradicție totală cu interesele SUA și amenință securitatea națională a SUA”, se arată în scrisoarea adresată lui Joe Biden.

Semnatarii scrisorii au făcut trimite la un articol din Actul Global Magnitski privind responsabilitatea drepturilor omului, care prevede că, în cazul în care „un funcționar guvernamental sau un asociat senior al unui astfel de funcționar responsabil pentru, sau complice la, ordonarea, controlul sau dirijarea în alt mod a actelor de corupție semnificativă, sau a asistat material, a sponsorizat sau a oferit sprijin financiar, material sau tehnologic pentru, sau bunuri sau servicii în sprijinul unor astfel de acte, atunci Președintele trebuie să prezinte Comitetelor un raport în termen de 120 de zile în care să precizeze „dacă Președintele a impus sau intenționează să impună sancțiuni față de persoana respectivă” și, dacă da, descriind acele sancțiuni”,

„În temeiul Legii, solicităm ca administrația dumneavoastră să ia o hotărâre cu privire la impunerea de sancțiuni cu privire la persoanele străine de mai jos pe care le considerăm responsabile pentru acte semnificative de corupție în Moldova, inclusiv deturnarea bunurilor statului, exproprierea de persoane private, bunuri pentru câștig personal, luare de mită, spălare de bani și transferul veniturilor din corupție:

- Veaceslav Platon

- Vladimir Plahotniuc

- Ilan Shor.

Domnule Președinte, în discursul dumneavoastră de anul trecut în fața Adunării Generale a ONU despre bătălia de astăzi dintre autoritarism și democrație, ați afirmat corect că „lumea democratică este peste tot...

Ea trăiește în moldovenii mândri care au contribuit la o victorie zdrobitoare pentru forțe. a democrației, cu mandat de a lupta împotriva corupției, de a construi o economie mai incluzivă.”

Sancționarea personalităților corupte din Moldova ale căror acțiuni destabilizează țara și împiedică statul de drept este esențială pentru a ne asigura că guvernul Republicii Moldova își realizează pe deplin agenda pro democrație își construiește rezistența la influența malignă a Rusiei și își menține traiectoria occidentală”, se mai arată în scrisoare.

Congres by Realitatea.md

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.