Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii de la Helsinki sunt hotărâți - Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO

pxhere.com
steag Finlanda

Președintele și premierul finlandez au afirmat joi că „Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO", anunță CNN, potrivit Mediafax. Într-o declarație comună, președintele și prim-ministrul Finlandei și-au anunțat sprijinul pentru aderarea la NATO, ceea ce înseamnă că națiunea nordică, care are o graniță de 800 de mile cu Rusia, este cu un pas mai aproape de aderarea la alianța militară. „În cursul acestei primăveri, a avut loc o discuție importantă privind posibila aderare a Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru a permite parlamentului și întregii societăți să își stabilească poziția în această privință. A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale strânse cu NATO și cu țările membre ale acesteia, precum și cu Suedia. Am vrut să acordăm discuției spațiul de care avea nevoie", au declarat președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și prim-ministrul Sanna Marin.

Liderii finlandezi au mai spus că „momentul luării deciziilor este aproape" și că Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO.

„Aderarea la NATO ar consolida securitatea Finlandei. În calitate de membru al NATO, Finlanda ar consolida întreaga alianță de apărare. Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO fără întârziere. Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile", se arată în declarația comună. De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Finlanda a fost neutră din punct de vedere militar pentru a evita provocarea Rusiei. Cu toate acestea, războiul din Ucraina a schimbat suficient de mult calculele, astfel încât aderarea la NATO pare acum cea mai bună cale de urmat. De asemenea, se așteaptă ca Suedia, vecina de vest a Finlandei, să își anunțe în curând intenția de a se alătura alianței printr-un proces similar. Rusia a avertizat ambele țări să nu se alăture NATO, spunând că vor exista consecințe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.